Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 16/09/2004


---

Congres over Nederlandse gemeenschappen in Noord-Amerika: "Klonten in de smeltkroes"

De Vrije Universiteit Amsterdam is op 29 en 30 september 2004 gastheer van het congres Klonten in de smeltkroes, over het ontstaan en de geschiedenis van Nederlandse gemeenschappen in Noord-Amerika.

Het congres richt zich op het in kaart brengen en analyseren van de veelal verborgen groepen Nederlanders in Noord-Amerika, met als doel een completer beeld te krijgen van de doorwerking van Nederlandse tradities in Amerika. De verschillende scenario"s worden vergeleken met de lotgevallen van andere etnische groepen waaronder het model van de Amish.

Nederlandse immigranten in Noord-Amerika hebben zich altijd vrij makkelijk aangepast. Toch zijn er in de afgelopen twee eeuwen groepen Nederlanders geweest die hun eigenheid met wisselend succes in stand hebben gehouden. Vooral een sterke religieuze identiteit hielp daarbij. Toch ondervonden ook die groepen de invloed van het gastland. Dat proces was zichtbaar in de twee omvangrijkste Nederlands-Amerikaanse kerkgenootschappen: de Reformed Church in America (RCA) en de Christian Reformed Church in North America (CRCNA).

Naast en buiten deze twee landelijke kerkverbanden, bleven kleinere gemeenschappen hun identiteit aan een Nederlandse traditie ontlenen die ze in de Verenigde Staten en Canada in stand wilden houden. Deze kleine groepen kunnen in drie categorieën worden ingedeeld: (1) Piëtisten, (2) Strikte Calvinisten en (3)
Vrije/onafhankelijke/utopische groepen. Het doel van dit congres is om vast te stellen welke rol migratie heeft op de ontwikkeling van levensbeschouwelijke en etnische identiteit. Hoe verliepen de processen van aanpassing en modernisering? Hoe belangrijk waren formele (institutionele) en informele (persoonlijke) netwerken voor het behoud van groepsidentiteit? Hoe werd in onderwijs en opvoeding traditie doorgegeven? Welke contacten hadden de groepen met andere (Nederlands-) Amerikanen/Canadezen en met Nederland? Welke rol speelde het vasthouden aan het Nederlands in de continuïteit van de groep? Hoe sterk was de invloed van werk- en economische activiteiten op veranderingsprocessen? Welke rol speelde leiderschap en de functie van de plaatselijke kerkelijke gemeenschap in de ontwikkeling van identiteit?

Het congres wordt georganiseerd door:

* Historisch Documentatie Centrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden), (HDC), Vrije Universiteit Amsterdam
* Roosevelt Study Center (RSC), Middelburg
* Centre for Dutch Religious History (ReLiC), Vrije Universiteit
* Departement Sociale en Culturele Antropologie, Vrije Universiteit
* Departement Sociologie van de Universiteit van Tilburg
* Archief- en Documentatiecentrum van de Gereformeerde Kerken, Kampen