Ingezonden persbericht


Duurzame Armoedebestrijding

Multinationals als reddende engelen?

Discussieprogramma in Café Luniz, Zuiderstraat 4, Delft, aanvang 20.00 uur.

Ligt de toekomst van ontwikkelingslanden in handen van het bedrijfsleven?

Tot voor kort was het voor ontwikkelingsorganisaties vloeken in de kerk. Samenwerken met multinationals. Het bedrijfsleven verdiende geld en vertrok weer. Tegenwoordig snuffelt men voorzichtig aan elkaar en lopen er al aardige partnerschappen in ontwikkelingslanden.

Voor minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking is het een ideaalbeeld. De positieve rol van bedrijven in Derde Wereldlanden is naar haar mening te lang veronachtzaamd. In de notitie Aan elkaar verplicht, die eind 2003 verscheen, ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor het bedrijfsleven als het gaat om duurzame armoedebestrijding en maakt ze geld vrij voor bedrijven die hieraan willen bijdragen. Is dit een lonkend perspectief voor de allerarmsten in de wereld of geeft de overheid de touwtjes uit handen? Aan elkaar verplicht of tot elkaar veroordeeld? En wat betekent het voor aanstaande ingenieurs die in de Derde Wereld willen werken aan een duurzame samenleving?

Een discussieprogramma voor studenten en docenten die duurzame ontwikkeling een warm hart toedragen.

DOE MEE (en verdien studiepunten)!

Dit programma is onderdeel van het college Civiele Techniek in Ontwikkelingslanden (CTOL) en wordt georganiseerd in samenwerking met de studentenorganisatie Osiris (Organisation of Students for Information and Reflection on Interdisciplinarity and Sustainability) en de vakgroep ODO (Onderwijs Duurzame Ontwikkeling) van de faculteit TBM.

De discussies worden voorbereid door studenten van CTOL (info bij Maurits Ertsen; 015-278 74 23) en Osiris. Meld je aan bij Gertjan de Werk (Osiris/ODO; 015-278 71 96) of Gertjan Broekman (Studium Generale; 015-278 64 10).

Naar aanleiding van het programma wordt in december een middagsymposium of congres georganiseerd. Mee-organiseren? Dat kan middels het vak TiDO 2 (Technologie in Duurzame Ontwikkeling, 3 ECTS; aanmelden bij Gertjan de Werk) of op vrijwillige basis (via Studium Generale).

Woensdag 29 september

Het beleid

door drs. Ariane van Marwijk (ministerie van Buitenlandse Zaken)

Wat is er nieuw aan het beleid van de minister en hoe denkt ze hiermee de doelstelling dat in 2015 de armoede is gehalveerd wordt bereikt? Laat ze haar oren teveel hangen naar het bedrijfsleven of biedt zij ontwikkelingsorganisaties juist nieuwe perspectieven?

Ariane van Marwijk vervult per 1 september 2004 bij het Directoraat-Generaal

Internationale Samenwerking de functie van Intermediair Partnerschappen.

Dinsdag 12 oktober

De ontwikkelingsorganisaties

door Gine Zwart (Novib)

Novib heeft al enige ervaring met partnerschappen. Wat is hun ondergrens voor samenwerking met bedrijven? Kunnen niet-duurzame bedrijven een steentje bijdragen aan duurzame armoedebestrijding?

Gine Zwart is hoofd van de afdeling Maatschappelijk Verantwoord ondernemen van de Novib.

Dinsdag 19 oktober

Het bedrijfsleven

door drs. Tim van Kooten (Shell)

Hoe valt het winstoogmerk van multinationals te rijmen met armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling? Wat zijn de drijfveren? Lage lonen, een nieuwe markt of ouderwetse charitas?

Tim van Kooten is sociaal-econoom en werkzaam als Issue Manager bij Shell Nederland BV. Hij is verantwoordelijk voor het uitdragen van de visie op duurzaam ondernemen en bevordert de actieve dialoog tussen Shell in Nederland en stakeholders, maatschappelijke groeperingen, ngo's, actiegroepen en in Shell geïnteresseerde opiniemakers.

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl