Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 22/09/2004


---

Lezing door Richard Stallman:
Het gevaar van software patenten

De wereldberoemde Richard Stallman geeft op woensdag 29 september een lezing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam over het gevaar van softwarepatenten.

Stallman is een pionier in de wereld van gratis software. Hij is oprichter van het GNU project, een organisatie die gratis software ontwikkelt en die een standaardcontract heeft geformuleerd waarmee programmeurs hun software in het publieke domein kunnen zetten. Het overgrote deel van de gratis software wordt tegenwoordig via deze "GNU Public License" ter beschikking gesteld. Stallman ontving voor zijn werk diverse eredoctoraten, onder meer van de Vrije Universiteit Brussel. In 1990 won de Amerikaan de MacArthur "Genius" Award en in 2001 deelde hij de Takeda Award voor sociaal-economische verbeteringen met onder meer Linus Torvalds, die de Linux kernel ontwikkelde.

Het ontwikkelen van, bijvoorbeeld, nieuwe medicijnen kost een bedrijf heel veel geld.Om zo´n bedrijf in staat te stellen dat geld terug te verdienen kunnen zij een patent aanvragen op hun nieuwe uitvinding. Een patent geeft het bedrijf het exclusieve recht om die nieuwe uitvinding op de markt te brengen gedurende een aantal jaren. De laatste tijd vragen bedrijven ook steeds vaker patent aan op software.

Het probleem met softwarepatenten, volgens organisaties als GNU, is dat ze te snel worden toegekend. Zo krijgt één bedrijf exclusieve rechten op ontwerpen en ideeën die al lang bekend zijn en in veel huidige programma´s te vinden zijn. Door het grote aantal patenten dat al op software verleend is is het voor een programmeur ook heel moeilijk om te controleren of zijn software geen patenten schendt. Hierdoor wordt het heel lastig om nieuwe software te ontwikkelen en komt innovatie op softwaregebied in gevaar. Met name de verdere ontwikkeling van gratis, zogeheten "open-source" software als Linux.



Vrije Universiteit Amsterdam