Ingezonden persbericht


Persbericht

Precies 200 jaar na Abraham Hopman:

Nachtelijke herdenkingsvaart wordt volgende week spektakel boven Randstad

Lelystad, 21 september 2004 - Precies 200 jaar geleden verhief zich voor het eerst een Nederlander in een luchtvaartuig boven de grond. De Leidenaar Abraham Hopman had zelf een gasballon gebouwd en begon daarmee op 29 september 1804 aan een groots aangekondigde ballonvaart. Ter herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis, wordt op of rond 29 september 2004 een al even bijzondere ballonvaart georganiseerd. En ook deze keer vindt de vaart plaats boven de randstad...!

Twee grote ballonnen, met samen 20 personen aan boord, zullen ter herinnering aan de ballonvaart van Abraham Hopman een vliegend spektakel laten zien. Tijdens een nachtelijke start en een vaart door het donker zullen ze als reusachtige verlichte gloeilampen over Nederland varen: de vlammen onder de heteluchtballonnen zullen zorgen voor een fenomeen dat in de ballonvaartwereld ook wel 'fakkelen' of 'nightglowen' wordt genoemd. De nachtvaart ter herinnering aan de ballonvaart van Abraham Hopman wordt georganiseerd door Four Color Ballooning uit Amsterdam, in samenwerking met het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad (het voormalige Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol). In dit Luchtvaart-Themapark Aviodrome zijn ook gravures te zien van de historische ballonvaart van Abraham Hopman op 29 september 1804.

Rotterdam

Voor Abraham Hopman was zijn ballonvaart twee eeuwen geleden een groot en onbekend avontuur vol verrassingen. Hij begon zijn vaart in Rotterdam en toen hij een uur later gas uit zijn ballon liet ontsnappen, landde hij bij Schiedam. Daar stapte Hopman uit, waarna hij tot zijn verbazing zag dat zijn ballon, nu zonder het gewicht van de ballonvaarder in de mand, er alleen vandoor ging om pas veel later weer te dalen bij Wassenaar. Ook voor de start van de herdenkingsvaart is nu, precies twee eeuwen later, voor een vertrek uit Rotterdam gekozen: de nachtvaart van de twee ballons zal beginnen op het Zuiderpark en zal mogelijk dezelfde route volgen als Abraham Hopman precies twee eeuwen geleden.

Datum

Een week van tevoren is het nog niet mogelijk om al een betrouwbare voorspelling te doen van het weer op woensdag 29 september. Daarom is nog niet met zekerheid te zeggen of de nachtvaart precies op deze datum, of op een andere datum rond de 29ste september zal plaatsvinden. Nadere informatie daarover zal worden gegeven via persberichten en via de sites www.fcballooning.nl en www.aviodrome.nl.

Noot voor de pers: Nadere informatie is te krijgen via Peter van de Noort van het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome (0320 289858 / p.vdnoort@aviodrome.nl ). Rechtenvrije persfoto's in hoge resolutie kunnen worden gedownload vanaf de voor publiek 'onzichtbare' pagina www.aviodrome.nl/persfoto.


---- --