Gemeente Dongen


Buitendienst klaar voor het winterseizoen 23-09-2004 08:20 Nieuw materieel voor dienst Beheer Openbare Ruimte Op woensdag 29 september neemt wethouder Van Beek op de gemeentewerf De Coolhof nieuw materieel voor de dienst Beheer Openbare Ruimte (BOR) in ontvangst. Hij draagt het materieel vervolgens gelijk over aan de buitendienstmedewerkers van BOR. De gemeente ging over tot aanschaf omdat het oude materiaal is afgeschreven. Daarnaast zijn er twee nieuwe machines aangeschaft. Met het nieuwe materiaal kan de gemeente de openbare ruimte weer netjes en efficiënt beheren. Eén van de nieuwe machines is een bladzuigwagen (KWH Up&Go). Met deze wagen verzamelt de buitendienst de grote hoeveelheden gevallen bladeren uit het openbaar groen en van de wegen. De bladzuigwagen wordt ook gebruikt om 2 keer per week de 100 bladkorven te legen die in de hele gemeente Dongen staan. De wagen heeft een opvangbak met een capaciteit van 5 kubieke meter. De machine werkt eigenlijk als een grote stofzuiger die door 1 persoon wordt bediend. De bladzuigwagen is geleverd door Kluytmans service b.v. en kost 20.115,- (excl. BTW).

Kniklader
De andere nieuwe machine is een kniklader (Schäffer 4042). De kniklader wordt voornamelijk ingezet op de milieustraat. De machine krijgt daarnaast een belangrijke functie bij de gladheidbestrijding. In periodes van gladheid worden de zoutstrooiers geladen met behulp van de kniklader. Omdat de kniklader een dieselmotor heeft, is hij minder storingsgevoelig. Het apparaat is beter bestand tegen natte weersomstandigheden en tegen zout. In het verleden werden de zoutstrooiers geladen met een elektrische heftruck. De heftruck wordt voortaan alleen in het magazijn en in het Klein Chemisch Afvaldepot ingezet. Cees Berkhof b.v. leverde de kniklader. Met de aanschaf is een bedrag van 29.517,- (excl. BTW) gemoeid.

Hydraulische kraan, trilplaat en -stamper
Bij het onderhoud van wegen en straten gebruiken de buitendienstmedewerkers een pick-up busje (MB Sprinter 311 CDI). Op het bestaande voertuig is om arbo-technische redenen een kleine hydraulische kraan gebouwd. Met deze kraan tillen de medewerkers zware gereedschappen en bestratingmaterialen in en uit de laadbak. Jansen hydrauliek-service leverde de kraan, die 6.849,- (excl. BTW) kost. Tenslotte zijn een trilplaat, een trilstamper en een lamellenknipper vervangen. De buitendienst gebruikt deze machines om kleinschalige en noodoperaties aan straten en wegen uit te voeren. Het materiaal is aangeschaft bij Wacker B.V. en kost 7.175,- (excl. BTW).