Erasmus MC


24-09-04: Een zoektocht naar cardiovasculaire risico genen

Op 29 september 2004 promoveert Anna F.C. Schut ( Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7, 11.45 uur) op het proefschrift Een zoektocht naar cardiovasculaire risico genen.
Hoge bloeddruk is de meest voorkomende risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Uit onderzoek onder families is gebleken dat erfelijkheid een grote rol speelt bij het ontstaan van hoge bloeddruk. Veel genen spelen samen met omgevingsfactoren een rol bij de regulatie van de bloeddruk.

In een genetisch geïsoleerde gemeenschap lijkt het erfelijk materiaal van de bewoners veel meer op elkaar dan dat van een willekeurige groep mensen uit bijvoorbeeld Rotterdam. Patiënten met hypertensie in deze populatie hebben daardoor waarschijnlijk allemaal een hoge bloeddruk gekregen door dezelfde erfelijke mutaties. Dit maakt de kans groter om een gen te vinden dat de kans op hypertensie beïnvloedt. Een hoge genetische correlatie tussen de verschillende bloeddrukmaten in deze studie suggereert dat de systolische en diastolische bloeddruk waarschijnlijk door dezelfde genen worden beïnvloed. Van de bijna vierhonderd patiënten met hoge bloeddruk waren er 229 binnen tien generaties aan elkaar verwant via een gemeenschappelijke voorvader. Deze patiënten hebben mogelijk een hoge bloeddruk doordat zij dezelfde 'hypertensie' genen geërfd hebben van deze gezamenlijke voorvader. Tachtig procent van deze patiënten had een of meer andere risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Met name overgewicht, hoog cholesterol en suikerziekte kwamen veel voor. Het opsporen van genen die de bloeddruk beïnvloeden zal in de toekomst leiden tot meer inzicht in de ontstaanswijze van hypertensie,waardoor we betere preventieve en therapeutische strategieën kunnen ontwikkelen ter voorkoming van het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Promotoren: mw. prof.dr. C.M. van Duijn, Genetisch-epidemiologisch onderzoek, en prof.dr. B.A. Oostra, Moleculaire genetica van erfelijke ziekten