Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200305267/1
Beroepen van 156 verschillende personen, maatschappen, colleges van burgemeester en wethouders, van de GLTO en van de Gelderse Milieufederatie tegen de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Gelderland welke gebieden in de provincie deel uitmaken van de ecologische hoofdstructuur (EHS). Het college heeft het besluit in juli 2003 vastgesteld op grond van de Wet ammoniak en veehouderij. De EHS bestaat uit gebieden zoals bossen, natuurgebieden groter dan 5 hectare maar ook uit andere gebieden. Die andere gebieden zijn vaak ecologische verbindingszones tussen de EHS gebieden. De beroepen richten zich kortgezegd tegen de op de kaarten opgenomen begrenzing van de verbindingszones en tegen de motieven die daaraan ten grondslag liggen. In het algemeen vrezen degene die beroep hebben ingesteld voor beperkingen voor hun agrarische bedrijven.


* 200400011/1
Hoger beroep in verband met de afwijzing door de Korpsbeheerder van de regiopolitie Gelderland-Zuid van een verzoek van een inwoner van Nijmegen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Hij verzocht begin 2000 om toezending van een groot aantal documenten met betrekking tot het Centraal Informatie- en Coördinatiepunt Infrastructurele Projecten (CICI). Het verzoek heeft betrekking op de volgende categorieën stukken: categorie I (a t/m n): agenda's, notulen, verslagen, etcetera met betrekking tot CICI, met name "alle onderliggende (voorbereiding) en vervolgstukken (uitvoering)"; categorie II: documenten die het bestaansrecht van CICI aangaan en betrekking hebben op de acties die zijn genoemd op de door de verzoeker bedoelde lijst; categorie III: stukken met betrekking tot de ontruimingen van de zogenoemde Betuwelijn-kraakpanden: draaiboeken, evaluaties, rapporten, etcetera. De Korpsbeheerder wees dit verzoek af, deels omdat de gevraagde informatie niet in documenten was vervat, deels omdat hij niet over deze informatie beschikt en deels omdat de Wet openbaarheid van bestuur zich tegen openbaarmaking verzet. De rechtbank van Arnhem heeft een eerder beroep van de verzoeker gegrond verklaard en de beslissing tot afwijzing van het verzoek vernietigd voor de documenten van de ambtelijke commissies, de documenten die het bestaansrecht van CICI aangaan en de documenten die de acties op de door de verzoeker bedoelde lijst betreffen. Zowel de korpsbeheerder als de verzoeker komen tegen deze uitspraak van de rechtbank in hoger beroep.

* 200401171/1
Hoger beroep van onder meer de Belangenvereniging Exploitanten Spijkerkwartier tegen de weigering van de burgemeester van Arnhem om vergunningen te verlenen voor de exploitatie van seksinrichtingen in het Spijkerkwartier in Arnhem. In januari 2004 heeft de rechtbank van Arnhem een eerder beroep van de exploitanten ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak van de rechtbank hebben de exploitanten hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn allereerst van mening dat de burgemeester geen bevoegdheid had om de vergunningen te weigeren ter voorkoming van overlast en aantasting van het woon- en leefklimaat. De exploitanten wijzen op politierapporten waarin is vermeld dat de situatie in het Spijkerkwartier beheersbaar wordt genoemd door onder meer het instellen van een verkeersplan, de inrichting van een zone voor tippelprostitutie elders en de aanpak van overlastgevende horeca. Vervolgens stellen de exploitanten zich op het standpunt dat de burgemeester na afweging van alle belangen de vergunningen niet had kunnen weigeren. Ondanks het feit dat het beleid van de gemeente niet is gericht op totale beëindiging (maar op concentratie) van de raamprostitutie in Arnhem, bestaat er geen duidelijkheid over een alternatieve locatie voor de prostitutiebedrijven, terwijl ook geen (financiële) compensatie is geboden voor het geleden nadeel, aldus de exploitanten. Zie ook uitspraak met zaaknummer 200401968/1 die tegelijkertijd bekend wordt gemaakt en die gaat over de intrekking door het college van B&W van Arnhem van het aanwijzingsbesluit van het concentratiegebied raamprostitutie Spijkerkwartier.

* 200401684/1
Beroep van het Actiecomité Dakopbouw doet afbreuk en anderen tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan Nieuw Sloten 2001 van het stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld van de gemeente Amsterdam. Het bestemmingsplan maakt met name uitbreiding mogelijk van een groot aantal bestaande woningen in de nieuwbouwwijk Nieuw Sloten. Het Actiecomité betoogt dat de architectonische eenheid van de bebouwing door het mogelijk maken van extra bouwvolume wordt doorbroken. Verder wordt betoogd dat dakopbouwen schaduwwerking, geluidsoverlast en een aantasting van het uitzicht zullen veroorzaken. Ook zou er onvoldoende onderzoek zijn verricht naar de gevolgen van de dakopbouwen.


* 200404494/1
Beroepen van onder meer de Beleggingsmaatschappij Aristippus tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij (deels) goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan Eerste herziening bestemmingsplan Kerkbrink en omgeving van de gemeente Hilversum. Het bestemmingsplan maakt de bouw van 12 woningen aan de Herenstraat in het centrum van Hilversum mogelijk. Daarnaast ziet het bestemmingsplan op de bouw van een fietsenstalling voor ongeveer 180 fietsen op de locatie van het voormalige Regev-terrein aan de Zeedijk in Hilversum. Degene die beroep heeft ingesteld is het niet eens met de mogelijke bouw van de woningen aan de Herenstraat. Zij stellen dat hun tegenoverliggende winkels aan de Herenstraat-Veerstraat hierdoor onverhuurbaar worden.