Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

MINBZ: Europese blik op seksualiteit en kinderen krijgen

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
27 september 2004

Het Nederlandse EU-voorzitterschap organiseert woensdag 29 september aanstaande in Brussel de conferentie 'Reproductieve Rechten en Gezondheid. Naar een verantwoordelijk Europa'.

In oktober is het tien jaar geleden dat tijdens de VN-bevolkingsconferentie in Cairo afspraken werden gemaakt over seksuele voorlichting, gezinsplanning, aidsbestrijding en zorg rond zwangerschap en geboorte (reproductieve gezondheid en rechten). We zijn nu halverwege het 20-jarige Cairo actieprogramma. In hoeverre is de EU de afspraken nagekomen en hoe kan zij een voortrekkersrol blijven spelen bij bijvoorbeeld het terugdringen van kind- en moedersterfte? Hoe kijken de nieuwe lidstaten aan tegen onderwerpen als seksuele voorlichting aan jongeren? Dit zijn vragen die tijdens de conferentie aan bod komen.

De volgende sprekers worden verwacht: Poul Nielson (Europese Commissie), Renée Jones-Bos (voormalig mensenrechtenambassadeur Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken), Mari Simonen (VN-Bevolkingsfonds), Max van den Berg (Europarlementariër) en Steven Sinding (IPPF; vertegenwoordiger maatschappelijk middenveld). Ook zijn vertegenwoordigers van de tien nieuwe EU-lidstaten aanwezig; zij hebben zojuist via veldbezoeken aan Uganda en Vietnam kennisgemaakt met ontwikkelingsprojecten op het gebied van reproductieve gezondheid en rechten.

De conferentie begint om 9.30 uur en vindt plaats in het Jolly Hotel (Rue du Grand Sablon/Bodenbroekstraat 2-4) in Brussel. Belangstellende journalisten kunnen de conferentie grotendeels bijwonen en desgewenst deelnemers interviewen. Details van het programma vindt u hieronder.

Voor aanmelding, interviewverzoeken en meer informatie kunt u ook contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Directie Voorlichting), Esther van Damme of Edu Willemse, tel + 31 70-3486645.

+++++++++++

Programma

Conferentie: Reproductieve Rechten en Gezondheid. Naar een verantwoordelijk Europa

Datum: 29 september 2004
Plaats: Jolly Hotel ]] Rue du Grand Sablon / Bodenbroekstraat 2-4, 1000 Brussel

Programma (onder voorbehoud van wijzigingen):

9:30 ]] 9:50 uur
Opening van de bijeenkomst door Renée Jones-Bos, voormalig mensenrechtenambassadeur ministerie van Buitenlandse Zaken, plv Directeur Generaal Regiobeleid en Consulaire Zaken 9:50 ]] 10:05 uur
Impressies veldbezoek Vietnam tien nieuwe EU-lidstaten 10:05 ]] 10:25 uur
Toespraak Mari Simonen, directeur van de technical support division van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) over wat de afgelopen 10 jaar bereikt is op het gebied van reproductieve rechten en gezondheid en wat ons nog te doen staat om het Cairo actieprogramma uit te voeren;
10:25 ]] 10:45 uur
Vragen
10:45 ]] 11:15 uur
Mogelijkheid tot interviews
11:15-11:30 uur
Impressies veldbezoek Uganda tien nieuwe EU-lidstaten 11:30 ]] 11:50 uur
Toespraak Europarlementariër Max van den Berg over de rol van het Europese parlement bij ontwikkelingssamenwerking, de millenniumdoelen en reproductieve rechten en gezondheid
11:45 ]] 12:10 uur
Toespraak Steven Sinding, Secretaris Generaal van IPPF (International Planned Parenthood Federation) over de rol van het Europese maatschappelijk middenveld bij de uitvoering van het Cairo actieprogramma.
12:10 ]] 12:30 uur
Vragen
12:30 -16:00 uur
Mogelijkheid tot interviews
16:00-16:30 uur
Samenvattende toespraak Poul Nielson, Europese Commissie, over de rol van de Europese Commissie en de EU bij het implementeren van het Cairo actieprogramma.

27 sep 04 14:32