Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MINJUS: Uitnodiging aan de redacties

Datum 27 september 2004
Ons kenmerk 5310752/04
Onderwerp Uitnodiging bijwonen ondertekening overeenkomst uitlevering/rechtshulp NL - VS
29 september 16.15 uur

Geachte mevrouw/mijnheer,

Op woensdagmiddag 29 september wordt op het ministerie van Justitie door minister Donner van Justitie en door Attorney General Ashcroft twee overeenkomsten getekend over uitlevering en rechtshulp in strafzaken tussen de Verenigde Staten en Nederland. Deze vloeien voort uit de in 2003 gesloten overeenkomsten tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten op dit terrein. De Europese Unie maakte daarin afspraken met de VS die voor alle EU-lidstaten gelden en die telkens worden vastgelegd in al bestaande bilaterale verdragen tussen die Lidstaten en de VS.

Na de aanslagen van 11 september werd tussen de EU en VS afgesproken om de uitleverings- en rechtshulprelaties te herzien. Nederland heeft redelijk moderne bilaterale verdragen met de VS, zodat aanpassingen gering zijn. Op het terrein van uitlevering betreft het vooral technische wijzigingen. Er is een meer gedetailleerde regeling opgenomen over de toezending van verzoeken en over de behandeling in het geval er zich een samenloop van een verzoek voordoet tot uitlevering van de VS en een verzoek om overlevering van een EU-lidstaat. Voor wat betreft de uitlevering van Nederlanders verandert er eigenlijk niets. De wijziging op het terrein van de rechtshulp betreft het verstrekken van gegevens over bankrekeningen. Verder wordt het mogelijk om in het kader van strafrechterlijk onderzoek gezamenlijke onderzoeksteams in te stellen en wordt mogelijk videoconferenties te houden om een getuige of deskundige te horen in een procedure waar rechtshulp wordt verleend.

Een vertegenwoordiger van uw (foto)redactie is van harte uitgenodigd om bij de ondertekening aanwezig te zijn.

In verband met de veiligheidsmaatregelen dient u zich nadrukkelijk van te voren aan te melden bij de directie voorlichting van het ministerie van Justitie. U kunt zich aanmelden tot woensdag 12.00 uur op telefoon: 070 370 73 45. U dient in het bezit te zijn van een geldige perskaart.

Vanaf 15.45 uur bent u welkom in het ministerie van Justitie, Schedeldoekshaven 100 in Den Haag. U wordt verzocht zich te melden bij de receptie van de laagbouw van het ministerie.

Met vriendelijke groet,

A.M.E. Stordiau-van Egmond
Directeur Voorlichting

Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag

Schedeldoekshaven 100
2511 EX Den Haag
Telefoon (070) 3 70 79 11
Fax (070) 3 70 79 37
www.justitie.nl
Onderdeel Persvoorlichting
Contactpersoon Wim Kok
Doorkiesnummer(s) 070 370 7266

27 sep 04 14:52