Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EMBARGO TOT 00.01 UUR WOENSDAG 29 SEPTEMBER 2004

Amsterdam, 28 september 2004

POSITIE AMSTERDAM ALS BEDRIJFSLOCATIE IN GEVAAR

In de top 30 van beste Europese bedrijfslocaties staat Amsterdam staat nog steeds op de 5e plaats. Barcelona en Madrid komen echter steeds dichter bij de top 5. De top 3 bestaat sinds jaar en dag uit Londen, Parijs en Frankfurt, gevolgd door Brussel en Amsterdam.

Dit zijn uitkomsten van de European Cities Monitor 2004 (ECM), het onderzoek dat internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B) dit jaar voor de vijftiende keer heeft laten uitvoeren. ECM is gebaseerd op interviews met topmanagers van 500 Europese bedrijven. Er is hen gevraagd welke factoren zij belangrijk vinden als ze bepalen waar zij zich gaan vestigen en hoe verschillende steden scoren op deze factoren.

Promotie van Amsterdam kan beter
Een belangrijk aandachtspunt voor Amsterdam is de manier waarop zij zichzelf promoot als vestigingslocatie voor bedrijven.
- 6% van de respondenten noemt Amsterdam als stad die zichzelf goed promoot als vestigingslocatie voor het (internationale) bedrijfsleven. Vorig jaar was dit nog 9%. De steden die zichzelf het best promoten zijn Barcelona, Londen, Parijs, Madrid en Dublin.
- De steden die volgens de respondenten het meest doen om zichzelf als vestigingslocatie te verbeteren zijn Barcelona, Madrid, Berlijn, Praag en Londen.
- 3% van de managers vindt dat Amsterdam het meest doet om zichzelf te verbeteren. Vorig jaar was dat nog 6%. Wederom scoort Barcelona op dit punt het best met 22%.
- 64% van de respondenten zegt Amsterdam goed te kennen als potentiële bedrijfslocatie. Dit is hetzelfde percentage als vorig jaar, maar in 2002 was dit nog 70%.
- Tenminste 9 van de ondervraagde bedrijven verwachten in de komende vijf jaar een vestiging in Amsterdam te openen.

In de afgelopen jaren zijn steden die zich goed promoten en de juiste 'business incentives' geven gestegen op de ranglijst. Een mening over een bepaalde stad bepaalt immers of die stad wel of geen potentiële bedrijfslocatie is.

De top 30 van beste vestigingslocaties in Europa
De ranglijst met 30 belangrijkste zakensteden is samengesteld op basis van de score per stad op 12 verschillende locatiegeoriënteerde factoren. De topmanagers is ook gevraagd of ze de belangrijkheid van de factoren wilden aangeven.
- De belangrijkste factor vinden de managers de bereikbaarheid van hun markt en hun klanten. Londen scoort hierop het best. Amsterdam staat op de 7e plaats.
- Londen staat ook op de 1e plaats voor wat betreft de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel, externe transportverbindingen, kwaliteit van telecommunicatie en de talen die er worden gesproken.
- Praag is het meest gestegen op de ranglijst (van de 17e naar de 13e plaats).
- Barcelona en Madrid (resp. 6e en 7e op de ranglijst) komen steeds dichter bij de top 5. Meer dan andere Europese steden worden ze beschouwd als steden die zichzelf verbeteren als vestigingslocatie.
- Amsterdam scoort goed op de factoren transportverbindingen met andere (internationale) steden (4e plaats) en de talen die er worden gesproken (2e plaats).

Dit jaar is voor het eerst gevraagd hoe steden waar bedrijven reeds gevestigd zijn zichzelf kunnen verbeteren. Ruim 30% van de ondervraagden vindt het verbeteren van openbaar vervoer, de verkeerscirculatie en van de transportverbindingen met andere steden het belangrijkst.

Centraal- en Oost-Europa
Van de ondervraagde bedrijven verwacht 18% in de komende vijf jaar hun Europese activiteiten binnen Europa te verplaatsen of uit te besteden in Europa. Centraal- en Oost-Europa zijn hiervoor de populairste locaties. India en China zijn buiten Europa het populairst.

Warschau kan de komende vijf jaar de meeste nieuwe bedrijfsvestigingen verwachten (44) gevolgd door Moskou (41), Praag (38) en Boedapest (31). De tendens om kantoren te openen in de Centraal- en Oost-Europese regio zal nog een aantal jaren voortduren door de toetreding van landen uit deze regio tot de EU. Voor 26% van de bedrijven die reeds Europese activiteiten hebben verplaatst is Centraal- en Oost-Europa is ook de meest populaire regio.

Baldwin Poolman, Partner bij C&W/H&B in Nederland: 'Amsterdam bezet al vele jaren de 5e positie op de ranglijst van Europese vestigingslocaties. Barcelona en Madrid liggen echter op de loer om deze positie over te nemen. Deze steden zijn het meest effectief in het promoten van zichzelf en dat vertaalt zich in de scores die ze behalen. Zowel de overheid als het bedrijfsleven moeten gezamenlijk de handen uit de mouwen steken om de vele positieve kanten van Amsterdam aan het (internationale) bedrijfsleven kenbaar te maken. Dit is in ieders belang. Het gaat dan niet alleen om bedrijven naar de stad toe te halen maar ook om reeds gevestigde bedrijven te behouden. Gelukkig is de gemeente Amsterdam zich hier goed van bewust en is de promotie van Amsterdam als bedrijfslocatie één van de speerpunten van hun beleid.'

In de bijlage van dit persbericht is de complete top 30 van beste vestigingslocaties in Europa te vinden.

/EINDE BERICHT