Ingezonden persbericht


Persbericht

Spectaculaire herdenkingsvaart begint 'opnieuw' in Rotterdam:

200 Jaar geleden vloog eerste Nederlander de lucht in.

Lelystad, 27 september - Op woensdag 29 september zal een tweetal heteluchtballons met een bijzondere nachtvaart herdenken dat het op die datum precies 200 jaar geleden is dat voor het eerst een Nederlander in een luchtvaartuig de lucht inging. Abraham Hopman, afkomstig uit Leiden, steeg op die datum in 1804 met zijn zelfgebouwde ballon 'Lust tot onderzoek' op in Rotterdam.

Na een vaart van bijna een uur vond hij het welletjes, toen hij zag hoe hij in de richting van de zee voer. Daarom landde hij bij Schiedam door gas uit zijn ballon te laten ontsnappen, Toch had het uitstappen uit de ballonmand een onvoorzien effect op de ballon: die ging er in z'n eentje vandoor! De ballon steeg onbemand opnieuw naar grote hoogte, om pas veel later bij Wassenaar weer te landen.

'Fakkelen'

Twee grote ballonnen, met samen 20 personen aan boord, zullen ter herinnering aan de ballonvaart van Abraham Hopman een vliegend spektakel laten zien. Ze zullen, net als in 1804, starten in Rotterdam. Tijdens hun start en hun vaart door het donker zullen ze als reusachtige verlichte gloeilampen in oostelijke richting over Nederland varen: de vlammen onder de heteluchtballonnen zullen zorgen voor een fenomeen dat in de ballonvaartwereld ook wel 'fakkelen' of 'nightglowen' wordt genoemd.

Nachtvaart

De nachtvaart ter herinnering aan de ballonvaart van Abraham Hopman wordt uitgevoerd door ballons van Four Color Ballooning uit Amsterdam, in samenwerking met het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad (het voormalige Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol). In dit Luchtvaart-Themapark Aviodrome zijn ook gravures te zien van de historische ballonvaart van Abraham Hopman op 29 september 1804.

Laatste nieuws

Als alles naar wens verloopt zal de ballonvaart van de drie ballonnen aanvangen op woensdagmorgen, rond 05.30 uur, waarschijnlijk in het Zuiderpark in Rotterdam (i.v.m. de dan heersende windrichting kan voor een andere plaats in Rotterdam wordengekozen). Natuurlijk kan het weer op het laatste moment roet in het eten gooien. Op dinsdagmiddag zal er daarom middels een persbericht worden bekendgemaakt of de herdenkingsvaart, voor zover dat op dat moment te voorzien is, doorgang zal vinden. Voor het publiek is daarover nadere informatie te vinden op de sites www.fcballooning.nl en www.aviodrome.nl.

NB: noot voor de pers: informatie over (het doorgaan van) de herdenkingsvaart voor de pers ook te krijgen via tel. 0320-289858 / p.vdnoort@aviodrome.nl ). (Peter F. A. van de Noort - Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome). Rechtenvrije persfoto's in hoge resolutie kunnen worden gedownload vanaf de voor publiek 'onvindbare' pagina www.aviodrome.nl/persfoto.


---- --