FNV

28-09-2004
Acties tegen kabinetsplannen

Bonden houden op woensdag 29 september tussen 12.00 uur en 13.00 uur protestlunch voor vrachtwagenchauffeurs op 19 parkeerplaatsen langs de snelweg.
FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond organiseren op 29 september in het hele land tussen 12.00 en 13.00 uur op 19 grote parkeerplaatsen langs de snelweg protestlunches voor vrachtwagenchauffeurs. Het beroepsgoederenvervoer is één van de sectoren die zwaar gekant is tegen de kabinetsplannen. Met name de voorgenomen afschaffing van het prepensioen leidt tot grote onrust onder de werknemers, die vaak al op jonge leeftijd begonnen zijn met werken en fysiek zwaar werk verrichten.

Op de parkeerplaats zullen de chauffeurs toegesproken worden door één of meerdere vakbondsbestuurders. Zo spreken op de parkeerplaats bij het AC-restaurant Veenendaal langs de snelweg van Arnhem naar Utrecht (A12), Agnes Jongerius, vice-voorzitter van de FNV en Rienk van Splunder, arbeidsvoorwaardencoördinator van de vakcentrale CNV, de chauffeurs toe. Bij "de Lucht" bij Den Bosch (A2) spreken Jan Heilig, sectorcoördinator van FNV Bondgenoten en Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Bedrijvenbond.

Op de parkeerplaats bij "het Brugrestaurant" langs de A4 van Amsterdam naar Den Haag zijn Anja Jongbloed, arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV Bondgenoten en Bart Bruggeman, algemeen secretaris van CNV Bedrijvenbond, aanwezig. Op een aantal parkeerplaatsen zullen naast chauffeurs ook werknemers uit warehouses en kantoorpersoneel vertegenwoordigd zijn. De protestlunch is een eerste signaal vanuit de sector naar het kabinet. Het is voor de bonden vaak moeilijk de leden te bereiken, chauffeurs zitten altijd op de weg. Daarom bezoeken de bonden hun leden nu op de werkplek. Ook de werving is uniek. De chauffeurs ontvangen woensdagochtend een sms-bericht met een oproep om naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats te komen. Ook wordt een deel via hun "bakkies" opgeroepen aan de lunch deel te nemen. Over de veiligheid worden afspraken gemaakt met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De werkgeversorganisaties in de transportsector (TLN en KNV) - beiden bestuurslid van VNO-NCW- hebben zich ook uitgesproken tegen de kabinetsplannen.