Gemeente Leiden

Persbericht van de Stichting Help Beslan

Uniek en eenmalig concert

Het koor Alania, afkomstig uit Ossetië, Rusland geeft woensdag 29 september 2004 om 20:30 uur een uniek en eenmalige benefietconcert t.b.v. van de slachtoffers van het gijzelingsdrama in Beslan.

Het concert vindt plaats in de st. Petruskerk, Lammenschansweg 40 a, Leiden. De toegang is gratis. De opbrengst van donaties komt ten goede aan de stichting Help Beslan (giro 404, t.n.v. Stichting Beslan in Kampen). De St. Petruskerk is geopend vanaf 20:00 uur en het concert begint om 20:30 uur. Tijdens het één uur durende concert worden werken gezongen uit de christelijke en orthodoxe liturgie o.a. 'Ave Maria' (Francesco Paolo Neglia), 'Virgin Mary, Joy Yourself' (Sergeij Rakhmaninov) en moderne interpretaties van Ossetische volksmuziek als 'De Cirkel Dans' (Dudar Khakhanov) en Kalinka.

Gezien de internationale reputatie en de persoonlijke betrokkenheid van het koor (meerdere leden zijn afkomstig uit de getroffen stad Beslan) kan het publiek rekenen op een unieke ervaring.

Het koor staat onder leiding van Agunda Kokoity-Khodova; solisten op deze avond zijn: Elvira Plieva, Tamara Abaeva, Svetlana Magkoeva, Stephan Romanov en Constantin Bolatov.

Alania Kamerkoor

Het kamerkoor Alania toonde vanaf de oprichting in 1981 direct een hoog professioneel niveau met veelbelovende capaciteiten. De optredens weken af van de gebruikelijke concerten. Het merendeel van de toehoorders moet hebben geworsteld met het profiel van het koor. Enerzijds werden moderne interpretaties van volksliederen ten gehore gebracht. Anderzijds werd er op academisch niveau gemusiceerd. Het koor treedt op in veel concerten, op radio en televisie. De naam van het koor prijkte op de beste concertzalen van Rusland, Oostenrijk, Bulgarije, Duitsland, Zweden, Italië, België en Engeland. Eerste prijzen zijn behaald in Italië 1999, Malta 2001, Griekenland 2002 en twee tweede plaatsen op de Koor Olympiade in Oostenrijk.

Dirigente Agunda Kokoity-Khodova

Zij studeerde aan de 'Vladikavkazian' muziekschool, piano aan het 'College of Arts', koordirectie aan het staatsconservatorium van Yerevan en aan het staatsinstituut van Gnesins. Onder haar muzikale leiding behaalde het koor grote successen op internationale koorfestivals. Haar enorme bijdrage aan de ontwikkeling van koorkunst is onderscheiden met een hoge plaatsing op de lijst van 'Nationaal Artiest' van Noord-Ossetië. Van de Russische Federatie ontving zij in 2003 de 'State Premium' onderscheiding.

Meer informatie over het concert, het koor en de dirigente: Antoine Kok, tel. 071-522 65 85, 06 - 26 76 20 45, awjkok@tiscali.nl
-----------------------


---- --