Gemeente Delft

Woensdag 29 september om 17.00 uur onthullen de kunstenares

Jirja de Kool, kinderen uit de buurt Poptahof met Jan Torenstra (wethouder Wijkzaken) een tijdelijk kunstwerk dat is ontstaan uit de ergernis aan het zwerfvuil in de wijk. Het kunstwerk komt voor een maand te hangen aan de flat de Zwaluw, Poptahof Zuid (ter hoogte van nummers 556-655), waar de opening ook zal plaatsvinden.

Jirja de Kool, een bewoonster van de Poptahof en beginnend kunstenaar, heeft in juni 2004 een voorstel ingediend om met het zwerfafval uit de Poptahof een kunstwerk te gaan maken. Zij ergerde zich, met vele andere bewoners, aan de enorme hoeveelheid zwerfafval. Met het kunstwerk wil zij met afval de boodschap overbrengen dat afval de buurt vervuilt. Ze wil hiermee bewoners oproepen minder afval op straat te gooien. Van de woningcorporatie Delftwonen heeft zij toestemming gekregen om het kunstwerk aan de flat te bevestigen.

Het kunstwerk bestaat uit meerdere panelen, waar afval op vastgelijmd is. Dit afval is verzameld door een groep kinderen uit de buurt, tijdens een Fleur Delft op-actie van 16 juni van de gemeente Delft. Het vastgelijmde afval is overspannen met gaas, en daarover is verf aangebracht. De verf zal er door de regen afspoelen, (in een gootje met regenton) en dan wordt het afval zichtbaar, met een verbodsbord tegen afval! Het zal ongeveer een maand blijven hangen.

In het beheerplan Poptahof is zwerfvuil een aandachtspunt. Om die reden zijn Delftwonen, bewoners en de gemeente Delft samen aan de slag gegaan met dit onderwerp. Ook dit is een voorbeeld van Samenwerken in de wijken.