Socialistische Partij

Van der Laan onderkent problemen archeologiemarkt

29-09-2004 * Bij de invoering van een vrije markt voor archeologische opgravingen vanaf 1998 is onterecht een beroep gedaan op het zogenaamde verdrag van Malta, waarin Europese landen afspraken hebben gemaakt over het behoud van het archeologisch erfgoed, zo gaf staatssecretaris Van der Laan toe na vragen van SP-senator Ronald van Raak. Ook geeft zij toe dat de Eerste Kamer en Tweede Kamer sinds de behandeling van de Monumentenwet van 1988 geen formeel moment van besluitvorming hebben gehad over het instellen van een archeologiemarkt. Op verzoek van Van Raak laat Van der Laan een onderzoek uitvoeren naar het functioneren van deze wetenschapsmarkt, door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Begin 2005 moet dit onderzoek zijn afgerond.

Van Raak: 'Door de aanleg van grote infrastructurele projecten is veel geld vrijgekomen voor archeologische opgravingen, die veelal door commerciele bedrijven worden gedaan. Dat hoeft niet per se slecht te zijn, als maar maatregelen worden genomen om de wetenschappelijke waarde van de opgravingen te borgen. Dat is in het verleden nooit gebeurt.'

Eind oktober wordt in de Tweede Kamer gesproken over de nieuwe Monumentenwet. Dan is volgens Van Raak het moment om alsnog een goed toezicht op de opgravingsmarkt mogelijk te maken. De SP zal het voorstel doen om de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek een inspectietaak te geven voor de controle van zogenaamde Programma's van Eisen die opgravers moeten opstellen. In antwoord op vragen van Van Raak heeft staatssecretaris Van der Laan inmiddels toegezegd het toezicht door deze Rijksdienst te intensiveren en structureren.

* Zie ook: Archeoloog dreigt loodgieter te worden opinieartikel van Ronald van Raak en Frans Theuws (27 september 2004).