European Commission

IP/04/1151

Brussel, 29 september 2004

Europese Commissie vereenvoudigt de financiering van de buitenlandse hulp

De Europese Commissie heeft vandaag besloten de bestaande financieringsinstrumenten voor buitenlandse hulp te vervangen door een eenvoudiger en doelmatiger systeem. In plaats van het brede scala aan geografische en thematische instrumenten die in de loop der tijd ad hoc zijn ontstaan, zal het nieuwe systeem slechts zes instrumenten tellen, waarvan er vier nieuw zijn. De vier nieuwe instrumenten zijn: een instrument voor pretoetredingssteun, een instrument voor Europees nabuur- en partnerschap, een instrument voor ontwikkelingssamenwerking en economische samenwerking en een stabiliteitsinstrument. Twee bestaande instrumenten, namelijk voor humanitaire en macrofinanciële hulp, hoeven niet te worden gewijzigd en blijven gehandhaafd.

Tot op heden worden de communautaire steun en samenwerking uitgevoerd via een aantal regionale instrumenten, bijvoorbeeld CARDS, TACIS en MEDA, en een groot aantal thematische instrumenten, bijvoorbeeld het Europees Initiatief voor de Democratie en de Mensenrechten. Alleen al voor het Middellandse-Zeegebied en het Midden-Oosten bestaan er niet minder dan dertien verordeningen voor samenwerking en hulp. Al deze verordeningen verschillen aanzienlijk wat betreft de procedures voor programmering en uitvoering. Met zo veel verschillende en ingewikkelde instrumenten wordt het steeds moeilijker de communautaire programma's op efficiënte en coherente wijze te beheren. Met het nieuwe stelsel, dat in deze mededeling beschreven wordt, worden deze verschillen teruggebracht.

Het Pretoetredingsinstrument heeft betrekking op kandidaat-lidstaten (Turkije en Kroatië) en potentiële kandidaat-lidstaten (de Westelijke Balkan). Het vervangt de bestaande instrumenten PHARE, ISPA, SAPARD en CARDS, alsmede een aantal andere verordeningen.

Het instrument voor Europees nabuur- en partnerschap heeft betrekking op derde landen die deelnemen aan het Europese nabuurschapsbeleid, dat wil zeggen de landen in het zuiden en oosten van het Middellandse-Zeegebied, Oekraïne, Moldavië, Wit-Rusland, en de landen in de zuidelijke Kaukasus. Het vervangt MEDA en een deel van TACIS. Dit instrument dient ook ter ondersteuning van het strategisch partnerschap tussen de EU en Rusland. Nieuw en kenmerkend voor dit instrument is de component `grensoverschrijdende samenwerking', waarin regio's van lidstaten samengebracht worden met buurlanden. Zie voor meer informatie: http://europa.eu.int/comm/world/enp/index_en.htm

Het instrument voor ontwikkelingssamenwerking en economische samenwerking omvat alle landen, gebiedsdelen en regio's die niet in aanmerking komen voor steun in het kader van het pretoetredingsinstrument of het instrument voor Europees nabuur- en partnerschap (het vervangt ALA, EOF^ , enz.).

Het Stabiliteitsinstrument is een nieuw instrument voor de aanpak van crises en instabiliteit in derde landen en richt zich op grensoverschrijdende problemen, onder andere met betrekking tot nucleaire veiligheid en non-proliferatie en de bestrijding van smokkel, georganiseerde misdaad en terrorisme.

Het instrument voor humanitaire hulp en de macrofinanciële steun blijven onveranderd, behalve dat alle voedselhulp met een humanitair karakter voortaan onder humanitaire hulp zal vallen in plaats van onder een aparte verordening.

Meer informatie is te vinden in de "Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement over de instrumenten voor buitenlandse hulp in het kader van de financiële vooruitzichten 2007-2013".
---

Aangenomen dat de door de Commissie aan de Raad voorgestelde integratie van het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) in de begroting goedgekeurd wordt.