Gemeente Delft Inspraak leidt tot aanpassing plan Harnaschpolder

De ruim 200 inspraakreacties op het voorontwerp bestemmingsplan Harnaschpolder Delft hebben volgens de gemeente tot stevige aanpassingen in het plan geleid. Zo is er gekozen voor een globaal bestemmingsplan met de verplichting tot nadere uitwerking, bijvoorbeeld rond de waterwoningen achter Hof van Azuur. Om het karakter van de bestaande lintbebouwing langs de Dijkshoornseweg te behouden of te versterken is een samenhangend pakket spelregels opgesteld. Ook de bouwhoogten zijn opnieuw tegen het licht gehouden. Het college is akkoord gegaan met de nota inspraak en overleg en met het ontwerpbestemmingsplan voor het gebied waar Delft de komende jaren
1.300 nieuwe woningen wil laten bouwen.

Veel ingediende bezwaren richtten zich tegen de mogelijkheid om achter Hof van Azuur waterwoningen te bouwen. Dit zou de groene buffer op die plek aantasten. Het nu voorliggende ontwerpbestemmingsplan trekt de hoofd water- en groenstructuur door tot Hof van Azuur en maakt waterwoningen niet direct mogelijk. Het nog te maken stedenbouwkundig Programma van Eisen geeft spelregels waaraan alle woningen moeten voldoen. Daarbij wordt gezocht naar een typologie die aansluit bij de eigenschappen van het gebied en de bestaande bebouwing. Vervolgens vindt een juridische vertaling plaats in uitwerkingsplannen. Deze worden twee keer voor inspraak vrijgegeven, voordat definitieve vaststelling plaatsvindt. Pas na vaststelling kunnen waterwoningen eventueel worden gebouwd.
Uit de inspraak is ook de wens gebleken de bestaande lintbebouwing als een ruimtelijk geheel te zien. De gemeente geeft de bestaande linten dan ook een aaneengesloten lintbestemming. Het bestemmingsplan geeft daarvoor één beschrijving, waarbinnen de bestaande bebouwing past én eventuele nieuwbouw op nog open plekken.

Het ontwerpbestemmingsplan spreekt nu enkel van bouwhoogten. Daarmee is helderheid geschapen over het wel of niet meetellen in de hoogtebepaling van kappen op huizen. Een kap maakt nu eenduidig onderdeel uit van de totale bouwhoogte. Ook is de hogere bebouwing in het plan geconcentreerd op de kruispunten van de ontsluitende infrastructuur. De hoogbouw voor de woonzorgzone is verder het plangebied ingeschoven en ook qua plek preciezer aangeduid.

Op 12 oktober spreekt de raadscommissie duurzaamheid over het ontwerpbestemmingsplan Harnaschpolder Delft.


---

---

Willem van de Ven

Gemeente Delft
Vakteam Communicatie
T 015 260 27 82
M 06 53574240
F 015 2145855


---

----------