UWV
http://www.uwv.nl

WIT: Fraude Westland nog steeds groot probleem

Jaarverslag WIT 2003

Fraude Westland nog steeds groot probleem

Het Westland Interventie Team (WIT) heeft vorig jaar 153 processen-verbaal opgemaakt vanwege illegale tewerkstelling, identiteitsfraude of omdat de werkgever de loonadministratie niet op orde had. Het WIT heeft in 2003 in totaal 573 controles uitgevoerd bij tuinders, loonbedrijven en uitzendbedrijven, gericht op de opsporing van illegale arbeid en belasting-, premie-, uitkerings- en identiteitsfraude. Dit is ruim anderhalf maal zoveel als in het jaar daarvoor. Deze controles betroffen 872 ondernemingen en 1602 werknemers. Op grond van de uitkomsten van deze controles concludeert het WIT dat veel tuinders, loon- en uitzendbedrijven in het Westland nog steeds hun zaken niet op orde hebben. Dat staat in het Jaarverslag van het WIT over 2003.

Het Westland Interventie Team is een samenwerkingsverband van UWV, Belastingdienst, Arbeidsinspectie, Openbaar Ministerie en Vreemdelingenpolitie Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond, en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Den Haag. Het WIT, dat zich richt op het voorkomen en terugdringen van belasting- en premiefraude, uitkeringsfraude, illegale tewerkstelling en daarmee samenhangende misstanden in de tuinbouw, voert sinds 1999 controles uit bij de tuinbouwbedrijven in het Westland en bij de uitzendbedrijven die hen van personeel voorzien. Tijdens de acties controleert het WIT onder meer de identiteitsbewijzen van de werknemers en de loonadministratie van de werkgever.

Tijdens de controles bleek 68% van de werknemers zich niet te kunnen identificeren met een officieel identiteitsbewijs. Bij 86 controles is illegale arbeid geconstateerd. De vreemdelingenpolitie heeft deelgenomen aan 91 controles en daarbij 161 illegalen aangehouden. De helft (50,5%) van alle gecontroleerde werknemers bleek door de werkgever niet of niet juist bij UWV te zijn aangemeld. In 2002 was dat nog 61,5%. UWV heeft op basis van de vervolgonderzoeken geconstateerd dat het als gevolg van onregelmatigheden voor bijna 430.000 euro benadeeld is. Het gaat daarbij vooral om niet afgedragen premies. De Belastingdienst heeft voor ruim 25.000 euro aan correcties en boetes opgelegd. Het openbaar Ministerie in Den Haag en de politierechter hebben voor 148.000 euro aan transacties en boetes opgelegd.

Enerzijds lijken de resultaten van de controles in 2003 in vergelijking met voorgaande jaren te wijzen op een grotere bereidheid van werkgevers om de wet- en regelgeving na te leven. Zo is het aantal niet of niet juist aangemelde werknemers gedaald en het aantal achteraf aangemelde werknemers gestegen. Anderzijds is het aantal overtredingen van de Wet Arbeid Vreemdelingen gestegen, evenals het aantal processen verbaal vanwege identiteitsfraude en het aantal personen dat zich niet kon of wilde identificeren. Op grond hiervan concludeert het WIT dat identiteitsfraude in het Westland nog steeds een groot probleem is. Vanaf 2004 zijn de activiteiten van het WIT vooral gericht op afname van de vraag naar illegale arbeid. De controles zullen zich nog meer toespitsen op de tuinders: het WIT zal binnen een jaar tijd een kwart van alle tuinders in het Westland controleren.

Noot voor de redactie,