VVD



Nieuws

29 sep 2004 - Kamerfractie en liberalen in grote
steden slaan handen ineen voor onderwijs

De nauwe en vruchtbare samenwerking tussen de VVD-Tweede-Kamerfractie en de fractievoorzitters van de VVD-fracties van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht heeft er toe geleid dat de bezuiniging op het onderwijsachterstandenbeleid van de baan is. De liberalen zijn hier zeer verguld mee.

Tijdens de algemene politieke beschouwingen van 28 en 29 september 2004 heeft de VVD-Tweede-Kamerfractie haar ongenoegens jegens het kabinetsbeleid, als het gaat om onderwijs, geuit. Dit ongenoegen resulteerde in een motie van de coalitiepartijen VVD, CDA en D66 waarin het kabinet wordt gemaand de bezuinigingen ongedaan te maken. Als resultaat hiervan wordt er 100 miljoen euro uitgetrokken voor vroeg- en voorschoolse educatie, schakelklassen en VMBO-begeleiding. Op deze manier blijft de gemeentelijke regie over het onderwijsachterstandenbeleid een belangrijke factor.

Ook de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs zijn van de baan. De verhoging van het collegegeld gaat niet door en de overheid blijft ook de studies van studenten ouder dan 30 jaar bekostigen. De prioriteit 'een Leven Lang Leren' krijgt daarmee meer armslag. Het belang dat wordt gehecht aan internationalisering in het hoger onderwijs wordt in het volgende begrotingsjaar vertaald door studenten van buiten de EU de gelegenheid te laten behouden om onder dezelfde voorwaarden als voorheen in Nederland te studeren.