Provincie Flevoland




Flevoland wil vluchtelingen met een status huisvesten

De Flevolandse gemeenten, woningbouwcorporaties en de provincie Flevoland hebben gezamenlijk de intentie uitgesproken om nog dit jaar voor huisvesting te zorgen voor statushouders. Dit zijn vluchtelingen die papieren hebben om in Nederland te mogen verblijven. De rijksoverheid heeft aan de gemeenten de opdracht gegeven om voor huisvesting te zorgen.

Begin 2004 al heeft de provincie Flevoland in overleg met de gemeenten als streven geformuleerd dat de provincie Flevoland als geheel eind 2004 bij zou zijn in de taakstelling van de rijksoverheid. Mede gelet op de bestaande situatie een ambitieus streven. De gemeenten en corporaties hebben gezegd grote inspanningen te plegen om aan de taakstelling van 2004 te voldoen en om de achterstanden uit het verleden weg te werken.

De cijfers laten zien dat deze inspanningen thans ook echt vrucht beginnen af te werpen, ondanks het feit dat de gemeenten te maken hebben met een aantal obstakels. Zo hebben de gemeenten niet alleen te maken met een tekort aan geschikt aanbod op de woningmarkt, maar in toenemende mate ook met oplopende kosten voor onder meer inburgering, uitkeringen en begeleiding van de gehuisveste statushouders. De provincie Flevoland heeft inmiddels hiervoor de aandacht van de rijksoverheid gevraagd.