Ingezonden persbericht


Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg & Rampenbestrijding

PERSBERICHT

Open brief voorzitter NVBR

Beste Collega's,

De brandweer in Nederland heeft een ijzersterk imago. De afgelopen dagen is echter ook een heel ander beeld van de brandweer in de publiciteit gekomen. Een kleine groep actievoerende brandweerlieden die er niet voor schroomt om verschillende vormen van intimidatie en openlijke geweldpleging toe te passen als actiemiddel.

Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding voel ik mij verantwoordelijk voor heel brandweerland en ik volg dan ook met groeiende zorg deze radicalisering, niet in de laatste plaats omdat de acties van enkelen leiden tot de beschadiging van onze beroepsgroep.

De NVBR distantieert zich nadrukkelijk van acties van individuen, die de brandweer en de samenleving op enigerlei wijze schade toebrengen. Dit gedrag is onacceptabel.

Als geen ander begrijp ik, als voorzitter van de NVBR, dat de emoties soms zeer hoog kunnen oplopen en dat mag ook, maar dan wel binnen de kaders van de rechtsorde en normale gedragsregels.

Er mag geen misverstand over bestaan dat de voorgenomen afschaffing van de FLO voor veel collega's als zeer bedreigend wordt ervaren en veel emoties los maakt. Werkgevers en brandweer management zijn zich daarvan bewust. Er zal dus toegewerkt moeten worden naar een ander systeem van personeelsvoorziening van de brandweer en ambulancediensten en een fatsoenlijke overgangsregeling om van de huidige naar de toekomstige situatie te komen.

Collega's, let op uw zaak.

J. Don Berghuijs
Voorzitter NVBR

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht