Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
93 Vragen van de heer J.J. Peetoom
(ingekomen 29 september 2004)

Op 29 en 30 april jongstleden werd in de Utrechtse Noordelijke Oude Binnenstad wederom de Koninginnedag - Vrijmarkt georganiseerd. Onder de in het Vrijmarkt-gebied gevestigde horecaondernemers ontstond enkele dagen vóór Koninginnedag onrust als gevolg van de door de gemeente verstrekte buitentapvergunningen.

Daar waar de vergunning de voorgaande jaren sprak van verplicht gebruik van milieuvriendelijker Ecoglazen (met statiegeld), werden de ondernemers nu verplicht gebruik te maken van plastic wegwerpglazen. De grote afvalbergen die het gebruik van wegwerpglazen met zich meebrengt, zijn door de medewerkers van de Reinigingsdienst overigens zeer snel weer opgeruimd.

Ook bleek plots dat de vergunning nog maar tot 18.00 uur liep, terwijl voorgaande jaren sprake was van 21.00 uur. Ondernemers zijn hier bij de programmering van de muzikale ondersteuning vanzelfsprekend vanuit gegaan.

De uiterst slordige gang van zaken rondom de vergunningverlening, leidt bij Leefbaar Utrecht tot de volgende vragen:

1. Is de buitentapvergunning tot 21.00 uur afgeschaft? Waarom?
2. De laatste jaren zijn Ecoglazen verplicht gesteld, aanvankelijk ook voor 2004. In de verstrekte vergunning, die enkele dagen voor Koninginnedag door de betrokken ondernemers ontvangen werden, werd enkel gesproken over het verplicht gebruik van plastic wegwerpglas. Is hiermee het Ecoglazen-beleid afgeschaft? Waarom?
3. Waarom worden de betrokken ondernemers pas zo kort voor een groot evenement op de hoogte gesteld van dergelijke - voor de bedrijfsvoering ingrijpende - beleidswijzigingen? Is het College het met de fractie van Leefbaar Utrecht eens dat dit uiterst onzorgvuldig is?
4. Waarom heeft er geen Ecoglazen-beleidsevaluatie plaats gevonden in de commissie, voordat het beleid kort voor Koninginnedag is afgeschaft?
5. Wat zijn de beweegredenen voor het College om het gebruik van milieuvriendelijke Ecoglazen te verbieden?
6. Waarom heeft de commissie Bestuur & Veiligheid dit jaar geen evaluatie mogen ontvangen (en bespreken) van de Koninginnedag?

Op 8 juni heeft de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een advies geschreven en toegestuurd aan burgemeester Brouwer.

7. Deelt het College de door KHN geuite conclusies en aanbevelingen? Zo nee, waarom niet?
8. Zal uw College de brief van KHN nog inhoudelijk beantwoorden?

Rond Koninginnedag vindt er een kermis plaats op de Neude. Bewoners en ondernemers zijn ontevreden over deze kermis, onder andere vanwege geluidsoverlast en enkele incidenten.

9. Is het College van zins de aanwezigheid, de plaats en het tijdstip van de Kermis op de Neude te heroverwegen, mede met het oog op het nieuwe terrassenbeleid op dit plein?


---- --