PARKINSON PATIENTEN VERENIGING

geneesmiddelen vergoedingssysteem

Bunnik, 29 september 2004

De leden en het bestuur van de Parkinson Patiënten Vereniging maken zich grote zorgen over de effecten van de beleidsmaatregelen op het gebied van de volksgezondheid die nu in de Tweede Kamer ter discussie staan. Het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) zal zodanig worden aangepast dat per cluster nog slechts één middel zal worden vergoed; het middel met de laagste prijs. Al eerder hebben wij aan het Ministerie van VWS laten weten dat dit voor een aandoening als Parkinson een zeer slechte zaak is.
9)De anti-parkinsonmedicijnen zijn niet onderling vervangbaar. Medicatie is maatwerk in dit geval. Waar de ene patiënt goed op reageert, maakt de ander alleen mar zieker. Dat geldt ook voor de onderleng vervangbare middelen, zowel de dopamine agonisten als de levodopa preparaten, de anto-cholinergica en COMT-remmers. Om maar niet te spreken van de anti-depressiva, die voor parkinsonpatiënten desastreus kunnen uitpakken. Wij verwachten dat bij een dusdanig grootschalige omzetting van medicatie sprake zal zijn van veel ziekenhuisopnames , die de kosten zullen laten oplopen in plaats van ze te beperken. Nog afgezien van de ellende die dit veroorzaakt voor de patiënten.
Wij zijn er van overtuigd dat er kosten bespaard kunnen worden in de zorg, zelfs met een verbetering van de kwaliteit er van. Berekeningen laten zien dat iemand met de ziekte van Parkinson per jaar gemiddeld 10.000,-- euro kost, waarvan 24% bestemd is voor medicatie. De ernst van de ziekte is vanzelfsprekend van invloed en gesteld kan worden dat het kostenverschil tussen de thuissituatie en verpleeghuisopname 500% bedraagt. Het is dus een goede zaak de zorg zodanig in te kleden dat mensen met de ziekte van Parkinson zo lang mogelijk zelfstandig en onafhankelijk blijven. Dat vraagt om een multidisciplinaire behandeling; met een beter management van de ziekte is de patiënt beter af en worden kosten bespaard.

Zoals zo vele chronisch zieken zijn ook parkinsonpatiënten vaak degenen met de lagere inkomens; bijbetaling voor de voor hen adequate medicatie betekent in ieder geval verlies van koopkracht dan wel het nemen van medicijnen die niet goed werken. Dit leidt weer tot snellere opnames en grotere afhankelijkheid, hetgeen de kosten voor de gemeenschap weer opjaagt. Maar die kosten komen uit een ander potje en zijn daarom in dit verband niet zichtbaar. Wij pleiten voor het slechten van de muren tussen de verschillende zorgregelingen en voor een vergaande samenwerking, op de patiënt gericht, tussen deze regelingen.

29 sep 04 12:47