Gemeente Den Haag

september 2004
Onthulling muurschilderingen 1e haagpoort (28 september)

Enorme muurschilderingen sieren sinds enkele dagen de muren van de 1e Haagpoort in het centrum van Den Haag. De gemeente Den Haag heeft kunstenaarsgroep Soulsur5 de opdracht gegeven om met verfbussen aan de slag te gaan om de schilderingen te maken. Het kunstwerk is onderdeel van een volledige opknapbeurt van het straatje. Muurschilderingen van deze omvang en in het centrum van de stad zijn uniek in Nederland.

Mooi, kleurrijk straatje
De kunstenaars van Soulsur5 hebben schilderen met verfbussen verheven tot een ware kunstvorm. De muurschilderingen in het straatje tussen de Grote Marktstraat en de Spuistraat (ter hoogte van de Bijenkorf) moeten dan ook niet als graffiti worden bestempeld. De muurschilderingen zijn juist bewust aangebracht om de overlast van graffiti en wildplak tegen te gaan. Bovendien is het steegje erdoor veranderd van een donker en vies steegje naar een mooi, kleurrijk straatje.

Binnenstad Buitengewoon Schoon
De muurschilderingen zijn een onderdeel van Binnenstad Buitengewoon Schoon (BBS). Dit project heeft als doel de kwaliteit van de openbare ruimte in de binnenstad te verbeteren. Naast het kunstwerk in de 1e Haagpoort worden vanuit BBS veel kleinschalige deelprojecten uitgevoerd. De samenwerking met de ondernemers in de binnenstad is hierbij het uitgangspunt. BBS is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Europese Unie.

Anti-plasschilden
De muurschilderingen zijn niet het enige middel waarmee de 1e Haagpoort is opgeknapt. Omdat wildplassers veel stankoverlast veroorzaakten, zijn anti-plasschilden aangebracht. Door de schilden spettert het zo erg, dat het wildplassen wordt ontmoedigd. Dit jaar wordt ook de bestrating schoongemaakt. Als alle kauwgomresten zijn verwijderd, wordt er een zogenoemde anti-kauwgom coating aangebracht. In een proef wordt gekeken of de coating een goede methode is om de kauwgom makkelijker te kunnen verwijderen. In het straatje is verder het straatmeubilair opgeknapt en er is extra verlichting geplaatst.

Officiële onthulling
De Haagse wethouders Stolte en Bruins zullen de muurschilderingen op woensdag 29 september officieel onthullen. De onthulling vindt om 9.15 uur plaats in het bijzijn van onder andere de kunstenaars en de ondernemers die aan het project hebben meegewerkt.