GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 29 september 2004 14:53
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil opheldering over grootscheepse politie-inval bij Utrechts gezin

(29 september 2004)

Kamervraag

Naïma Azough en Marijke Vos hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie bevraagd over de grootscheepse politie-inval bij een Utrechts gezin. De inzet van een peloton van de mobiele eenheid, een arrestatieteam en een aantal motoragenten hebben het gezin en de buurt de stuipen op het lijf gejaagd. De inboedel is vernield. GroenLinks wil van de ministers weten welke overwegingen er nu toe hebben geleid dat er met zoveel machtsvertoon bij een gezin van Marokkaanse origine is ingevallen, terwijl er zo op het oog niets aan de hand leek te zijn. Dat beeld wordt inmiddels bevestigd door de vrijlating van de gezinsleden.

Schriftelijke vragen van het lid Azough en Vos (beiden GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie inzake een grootscheepse politie-inval te Utrecht


1. Kent u de berichten over een grootscheepse politie-inval bij een Marokkaans gezin?


2. Kunt u aangeven of u in dit geval ervan overtuigd bent dat de politie-inzet voldoet aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit? Kunt u aangeven of de vermoedens dat er ter plekke explosieve stoffen aanwezig zouden zijn voldoende concreet zijn geweest om een arrestatieteam, motoragenten en een peloton van de mobiele eenheid in te zetten?


3. Kunt u aangeven op welke wijze voorzien is in voorlichting aan buurtbewoners rondom deze politie-inval?


4. Bestaan er regels rondom het treffen van provisorische maatregelen (het repareren van deuren, ruiten etc.) na afloop van politie-optredens? Zo ja, kunt u aangeven of daaraan in dit geval gevolg is gegeven?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -