Ingezonden persbericht

Oordeel inzake falende aanpak criminele Marokkanen in Ede

De Aktiegroep Burgerbelangen te Breda heeft n.a.v. de publicatie ' Marokkaanse jeugd Ede bedreigt politie ' in de Telegraaf van vandaag zich ter zake gewend tot de CdK van Gelderland

BREDA, 20040929 -- Zij heeft een aantal vragen aan de heer J. Kamminga voorgelegd en verwijst ter zake naar art. 18 lid 1 van de Politiewet 1993: De commissaris van de Koning ziet toe dat de politie in zijn ambtsgebied haar taak de openbare orde te handhaven en hulp te verlenen naar behoren vervult:


A. Hoelang zijn de daarin genoemde wantoestanden U bekend?

B. Wat is Uw oordeel inzake de ernstige tekortkomingen van de Driehoek Politieregio Gelderland-Midden op dit punt?

C. Acht U het acceptabel dat eerst nu pas acht agenten worden vrijgemaakt om de harde kern voortdurend op de huid te zitten en onverbiddelijk aan te pakken?

D. Is het U bekend dat de toenmalige Amsterdamse wethouder voor Jeugdzaken, Rob Oudkerk, na het verschijnen van het onderzoeksrapport: " Rollators en rotjongens ' uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam van de wetenschapper, drs. Jaap Noorda, (VU Amsterdam) over criminele Marokkaanse jongen, de daarin genoemde feiten nimmer heeft ontkend? Sterker nog, hij heeft regelmatig in de media ter zake zijn grote verontrusting, geschoktheid en verbijstering uitgesproken!

E. Is het verslag " Marokkaanse Verkenningen " (1988) van de toenmalige Bredase kinderrechter, Jhr. J.J. van Goes van Naters U bekend?

Met betrekking tot het voorafgaande, verwijst zij o.m. naar de onderstaande aandachtspunten:

Het verslag " Marokkaanse Verkenningen " van een studiereis van magistraten en andere werkers in de justitiële Kinderbescherming 5 - 19 oktober 1988, onder leiding van de toenmalige Bredase kinderrechter, Jhr. J.J. van der Goes van Naters. Aanleiding voor die reis was het gegeven, dat politie, kinderbescherming, kinderrechters en rijksinrichtingen nog steeds in toenemende mate worden geconfronteerd met ernstige gedragsproblemen en criminaliteit bij Marokkaanse jongeren. Dit verslag is destijds angstvallig in de bureauladen van de ministeries Justitie -en BIZA verdwenen.

Voorzitter mr. S. Harchaoui van het Marokkaans Interactieteam Jeugd: " Er zijn veel te veel projecten. Je wordt er gek van. Er wordt niet bekeken wat er werkt of niet! Criminaliteit door minderheden en het multiculturalisme zijn booming business geworden ", zegt Harchaoui, die officier van Justitie in opleiding is en strafrechtonderzoeker aan het Willem Pompe Instituut:" In sommige wijken lopen tientallen projecten. Niet bij alle staan oplossingen voorop, dat wil zeggen de toekomst van de jeugd. Eigen agenda's spelen een rol. Als je iets doet voor Marokkaanse of Antilliaanse jongeren, kun je veel geld binnenhalen! " (Trouw 8 juni 2002)

" In het verleden golden cultuur en etnische komaf van een delinquent als verzachtende omstandigheid ". (Commentaar NRC-Handelsblad 21 oktober jl.)

Amsterdamse wethouder Jeugdzaken, Rob Oudkerk: " De PvdA heeft het allochtonenprobleem te lang bedekt en er over gezwegen! Iedereen buigt over elkaar heen, en zoekt naar oplossingen. We moeten deze ernstige problematiek niet bagatelliseren. We zitten vaak met ons handen in 't haar ". (EO-tv Andries Knevel ' Het Elfde Uur ' dinsdag 20 oktober jl)

Tijdens een bijeenkomst in Delft op 7 september jl. heeft de woordvoerder van Aktiegroep Burgerbelangen te Breda, Tom Dinnesen Minister Donner van Justitie ontmoet en hem gevraagd of het geen tijd wordt dat de Rijksoverheid zich gaat bemoeien met de aanpak van criminele Marokkaanse en Antilliaanse jongeren in Nederland? Minister Donner: " Mijnheer Dinnesen, het zou niet verstandig zijn. De verantwoordelijkheid (autonomie) ligt nu eenmaal bij de lokale overheden ".




Ingezonden persbericht