Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

MINBZ: Sterkere positie voor Afrikaanse landen in WTO

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
29 september 2004

Met de organisatie van de bijeenkomst 'Doha, what is in it for Africa?' wil Nederland de Afrikaanse landen helpen een sterkere onderhandelingspositie te verkrijgen in de gecompliceerde onderhandelingen van de Wereld Handels Organisatie (WTO). In dat kader opent de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, dit expert seminar op donderdag 7 oktober aanstaande in Den Haag. Aan de bijeenkomst, die wordt georganiseerd door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken, nemen Afrikaanse en Europese beleidsmakers en vertegenwoordigers van de Afrikaanse en Europese private sector - met name boerenorganisaties - deel.

Afgelopen juli is in Genève een zogenaamd WTO-raamwerk overeengekomen. Dit akkoord op hoofdlijnen dient in december 2005 tijdens de WTO-top in Hong Kong verder te worden ingevuld. In deze onderhandelingsronde is afgesproken om de positie van de ontwikkelingslanden te versterken. Daarom is het vooral zaak dat deze groep van landen in de aanloop naar Hong Kong de belangen bundelt en de eigen kansen op de wereldmarkt zichtbaar maakt. Hoe belangrijk dat is, blijkt nog eens uit het zojuist gepresenteerde World Development Report 2005 dat aangeeft dat het slechten van handelsbarrières een enorme impuls voor ontwikkelingslanden biedt. Kansen voor Afrika zijn er vooral op landbouwgebied (katoen, groente, fruit en bloemen, etc.) en in de dienstverlening, zoals de inzet van tijdelijke arbeidskrachten vanuit Afrika in Europa of het verplaatsen van met name administratieve en ICT-gerelateerde arbeid van Europa naar Afrika.

Onder de deelnemers bevinden zich onder meer de Keniase minister van Handel en Industrie, dr. Mukhisa Kituyi, die namens de groep van negentig armste ontwikkelingslanden de WTO onderhandelingen leidt en dr. Dominique Njinkeu, een gezaghebbend Afrikaans econoom en directeur van de organisatie International Lawyers and Economists Against Poverty (ILEAP).