Vereniging Nederlandse Gemeenten

BONDEN VERANTWOORDELIJK VOOR GEVOLGEN ACTIES BRANDWEER

Het College voor Arbeidszaken van de VNG (CvA) houdt de bonden verantwoordelijk voor de openlijke geweldpleging die door brandweerpersoneel uit de drie grote steden is gepleegd bij recente acties. De werkgeversvereniging van alle Nederlandse gemeenten heeft de bonden vandaag per brief verzocht ervoor te zorgen dat dit soort acties niet meer zullen voorkomen. Tevens heeft het CvA de bonden opgeroepen met het CvA en de eigen achterban inhoudelijk te spreken over de voorstellen van het CvA over de hervorming van de seniorenregelingen in de gemeentelijke sector.

De acties zijn gepleegd tegen het kabinetsbeleid, maar het CvA sluit niet uit dat de onrust bij de brandweer mede veroorzaakt wordt door het lopende CAO-overleg in de gemeentelijke sector. De werkgevers in de gemeentelijke sector hebben in dit overleg voorstellen gedaan voor de hervorming van de seniorenregelingen. Deze voorstellen gaan uit van de verantwoordelijkheid van de werkgever voor de veiligheid en de gezondheid van de medewerker. Hierbij is ook de veiligheid van burgers belangrijk. De werkgever wil voorkomen dat medewerkers voortijdig opbranden, maar acht het maatschappelijk en juridisch, mede gezien de invoering van de Wet Gelijke Behandeling op grond van leeftijd bij arbeid, niet langer aanvaardbaar dat een grote groep medewerkers uittreedt alleen vanwege het bereiken van een bepaalde leeftijd.

De voorstellen van het CvA gaan uit van het langer doorwerken, waarbij de medewerker in psychisch en/of fysiek zwaardere functie gedurende zijn loopbaan toewerkt naar een andere passende functie op latere leeftijd. Het mogelijk maken van herplaatsing van het huidige brandweerpersoneel wordt een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever. In tegenstelling tot de beleving van het brandweerkorps, zoals blijkt uit uitingen in de media, is het allerminst de bedoeling van de werkgevers dat het brandweerpersoneel na een jarenlange dienst veroordeeld wordt tot de bijstand. De voorstellen van het CvA betekenen een individuele benadering en een voorzetting van de loopbaan op een gezonde wijze.

Bij de presentatie heeft het CvA de bonden uitgenodigd mee te denken over de nadere invulling van het seniorenbeleid.

geactualiseerd op: 29 september 2004