Gemeente Dalfsen

29-09-2004

Dalfsen vangt financiële tegenvallers op

Dalfsen - Het was financieel zwaar weer in Dalfsen, maar de eerste lichtpuntjes breken nu toch weer voorzichtig door. Na de grootscheepse ombuigingsoperatie in juli, die een jaarlijks bedrag van circa 1,25 miljoen opleverde, zit Dalfsen financieel weer wat steviger in het zadel. Zoals al voorspeld bij de discussie over de ombuigingen, is er wel een OZB-verhoging voor nodig om de begroting 2005 sluitend te krijgen. De aanvankelijke prognose was een stijging tussen acht en twaalf procent. Het college heeft zich ervoor ingespannen om het zo laag mogelijk te houden. Wat uiteindelijk in november aan de raad voorgesteld kan worden, is een OZB-verhoging van 7,5% naast de inflatiecorrectie van 1,7%. Na 2005 ziet het financiële beeld er weer gunstiger uit.

Na de ombuigingen in juli was de verwachting dat de begroting in de komende jaren weer sluitend zou zijn. Op het moment dat de raad de ombuigingsvoorstellen uit de Voorjaarsnota 'Werk in uitvoering' behandelde, kwam het Rijk echter alweer met de mededeling dat de gemeente Dalfsen in 2005 rekening moest houden met een extra verlaging van 265.000 op de uitkering uit het gemeentefonds. Om die reden vroeg het college de raad om alvast rekening te houden met een noodzakelijke stijging van de OZB. De verhoging die nu voorgesteld wordt aan de raad moet een bedrag van 260.000 opleveren. Dit is het bedrag dat nodig is om de begroting sluitend te maken. Overigens moeten ook de financiële gevolgen van Prinsjesdag nog worden doorgerekend. De gemeenteraad wordt hierover in de komende weken nog geïnformeerd. Het college is er nog niet gerust op, dat er zich geen nieuwe tegenvallers zullen voordoen.
In de Voorjaarsnota 2004 zijn al doorrekeningen gemaakt van de financiële uitkomsten voor de komende jaren. Vooral door het teruglopen van de inkomsten van het Rijk via het gemeentefonds en noodzakelijke extra uitgaven voor nieuw beleid, werden voor de periode tot en met 2008 forse tekorten verwacht.

Meerjarenperspectief
De totale uitgaven in het gemeentelijke huishoudboekje voor 2005 bedragen 34,8 miljoen. Rekening houdend met de voor 2005 voorgestelde OZB-verhoging verwacht het college vanaf volgend jaar minder problemen bij het sluitend maken van de begroting. Het college ziet nog wel een addertje onder het gras. Als het Rijk definitief besluit tot gedeeltelijke afschaffing van de OZB (OZB gebruikers van woningen) en de maximering van de stijging van de OZB-tarieven, dan worden gemeenten namelijk vrijwel geheel financieel afhankelijk van het Rijk en dat zal zo zijn beperkingen geven.

Belastingen
Inwoners van Dalfsen gaan in 2005 minder afvalstoffenheffing betalen. Het vaste tarief voor de afvalstoffenheffing daalt met 6,40. Deze daling is mogelijk, doordat er alvast een besparing is ingeboekt voor de andere wijze van GFT-inzameling in het buitengebied en kostenbesparingen bij de inzameling. De rioolrechten blijven op hetzelfde peil als in 2004. Bij diverse tarieven en leges wordt verder uitgegaan van een hogere kostendekking. Het college heeft berekend dat de gemeentelijke woonlasten in 2005 voor een gemiddelde huurwoning met 2,3% ( 0,56 per maand) en voor een gemiddelde eigen woning met 5,1% ( 3,14 per maand) toenemen. Overigens heeft het kabinet besloten de Zalmsnip met ingang van 2005 af te schaffen.

Programma's
De gemeentelijke begroting bestaat uit negen programma's. Hierin worden per beleidsterrein het bestaande beleid, de trends, knelpunten, doelstellingen, actiepunten en kosten in beeld gebracht. Uit de programma's valt onder meer af te leiden dat er in 2005 aandacht is voor het 10-jarig bestaan van de partnerband Dalfsen-Hörstel en uitwisselingsprojecten met de Roemeense gemeente Dej. De programma's maken ook duidelijk dat Dalfsen nog in 2004 een nieuwe website krijgt. De programma's voor 2005 kondigen ook activiteiten aan zoals de ontwikkeling van de stationslocatie in Dalfsen en het informatiepunt Palthebos in Nieuwleusen, de ontwikkeling van een kinderwandelroute en een monumentenwandelroute, zoeken van nieuwe wegen voor het geven van muziekonderwijs en de verdere ontwikkeling van het jeugdbeleid.
Naast de jaarlijkse uitgaven in de begroting investeert de gemeente Dalfsen in 2005 een bedrag van
3,8 miljoen. Deze investeringen lopen uiteen van herinrichtingen van de woonomgeving, aanpassingen en onderhoud aan scholen, vervanging en uitbreiding van verlichting tot het verminderen van vuilemissie van riooloverstorten.

Behandeling begroting
De gemeenteraad debatteert op maandag 8 november vanaf 09.00 uur over de programmabegroting. Hiervoor is de hele dag gereserveerd. Inwoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom om de hele of een deel van de discussie mee te beleven vanaf de publieke tribune. Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling hebben inwoners op donderdag 4 november vanaf 19.30 uur 's avonds de mogelijkheid om hun mening te geven over de begroting. De raadsfracties kunnen deze opinies betrekken bij het nader bepalen van hun standpunten. Wie wil inspreken, kan zich tot woensdag 3 november 12.00 uur aanmelden bij raadsgriffier Erik Lankman.