GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 29 september 2004 15:46
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

PvdA en GroenLinks willen referendum redden

(29 september 2004)

Het Kabinet wil de Tijdelijke Referendum Wet per januari 2005 laten aflopen. De PvdA en GroenLinks vinden dat een slechte zaak. Morgen wordt hun initiatiefwet behandeld om het referendum te redden. De kiezer moet ook buiten verkiezingstijd invloed hebben op het beleid in 'Den Haag'.

De kamerleden Dubbelboer (PvdA) en Duyvendak (GroenLinks) hebben een initiatiefwet gemaakt om de Tijdelijke Referendumwet te verlengen voor onbepaalde duur. Dit wetsvoorstel wordt morgen behandeld in de Tweede Kamer en maakt een goede kans te worden aangenomen.

Dubbelboer en Duyvendak willen het referendum in stand houden omdat dit een belangrijke democratische verworvenheid is voor de bevolking. Dit is voor het eerst dat een regering de burgers een fundamenteel democratisch recht wil ontnemen. Dat strookt ook niet met het beleid van het kabinet dat zegt te werken aan versterking van de directe zeggenschap van de bevolking. De regering wil mensen meer mee laten doen en hun verantwoordelijkheid laten nemen. Daarbij past het niet om mensen juist weer meer buiten spel te zetten en een verantwoordelijkheid te ontnemen.

De PvdA en GroenLinks willen dat de kiezers zeggenschap hebben over belangrijke beslissingen. Een zeer grote meerderheid van de bevolking steunt die gedachte. De PvdA en GroenLinks zijn daarom hoopvol over de politieke steun voor deze wet. Zij verwachten sowieso steun van de grote meerderheid van de oppositie, maar rekenen ook op steun van D66. Bovendien lijkt de VVD te hebben gekozen voor democratische vernieuwing. De VVD steunde het referendum over de Europese Grondwet en pleit zelf voor een referendum over de toetreding van Turkije. Van Aartsen lijkt de smaak te pakken te hebben en kan nu zorgen voor een blijvende mogelijkheid voor referenda. Of, naar zijn eigen woorden: waarom zouden wij als regenten moeten willen bepalen waar de bevolking zich per referendum over kan uitspreken?

Niesco Dubbelboer (PvdA): 06-18306018
Wijnand Duyvendak (GroenLinks) 06-18305873


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -