Gemeente Den Haag

september 2004
Den Haag kiest met daadkracht voor de toekomst (29 september)

Met het nieuwe Grote Steden Beleid (GSB) voor de komende vijf jaar geeft Den Haag duidelijk voorrang aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid van de stad. Dit staat in de nota GSB-III 'De Daadkracht van Den Haag'. Daarnaast is er extra aandacht voor het versterken van de concurrentiepositie, de economie en de woonfunctie van Den Haag. Den Haag kiest voor en investeert in een sterke en sociale, leefbare stad.

Ter uitvoering van deze prioriteiten ontvangt Den Haag ruim 400 miljoen van het Rijk. Deze gelden worden aan concrete projecten in de stad besteed. Den Haag zelf investeert ruim 200 miljoen in de plannen. Zo wordt er fors geïnvesteerd in de leefbaarheid van de stad. De komende vijf jaar zullen ten minste 50 plekken in de stad - waar de leefbaarheid onder druk staat - aangepakt worden. Ook worden er vijfentwintig extra controleurs voor de openbare ruimte aangesteld.

In het gebied Kijkduin- Midden Delfland, Den Haag - Katwijk en in Den Haag Zuid West worden de groengebieden versterkt. Doel is deze gebieden veiliger en toegankelijker te maken.

De veiligheid in winkelstraten wordt eveneens aangepakt. Dit gebeurt in samenwerking van ondernemers met politie, brandweer en gemeente. Vijftien nieuwe locaties zullen zo het Keurmerk Veilig Ondernemen verwerven.

De aanpak van veelplegers - een groot deel van de criminaliteit wordt door een relatief kleine groep veroorzaakt - omvat een breed pakket van maatregelen. Er wordt gekozen voor een intensieve individuele benadering van veelplegers; van toeleiding naar werk tot de mogelijkheid van Strafrechterlijke Opvang Verslaafden. Diverse instanties zullen hierbij samenwerken, waaronder het OM, de reclassering en het bureau Jeugdzorg.

Als het gaat om de economie en dus de werkgelegenheid in de stad, zal er 40.000m2 betaalbare bedrijfsruimte gerealiseerd worden. Daarnaast wil Den Haag de dienstverlening aan het bedrijfsleven verbeteren. Zo zal er een digitaal ondernemersloket komen. Hier kunnen ondernemers terecht voor het aanvragen van vergunningen .

In het onderwijs gaat de aandacht vooral uit naar het voorkomen en verminderen van onderwijsachterstanden. Zo worden de mogelijkheden voor deelname aan de voorschool en andere vroegschoolse programma's van peuters en kleuters uitgebreid. Als het gaat om integratie speelt de beheersing van de Nederlandse taal bij zowel de oudkomers als de nieuwkomers een belangrijke rol. Daarom zal ook hier de komende jaren extra aandacht aan worden besteed. Daarnaast zullen de scholen in Den Haag aangesloten worden op breedbandinternet. Met het onlangs gepresenteerde project "Glaslokaal" werd het startsein gegeven voor één groot glasvezelnetwerk voor scholen.

Nieuwbouw van woningen vindt niet alleen plaats in de wijken Ypenburg, Leidschenveen, Wateringse Veld en Madestein (totaal zo'n 6000), maar ook in Transvaal, Duindorp, Spoorwijk en Zuid West (totaal ongeveer 10.000). Met deze nieuwbouw komt er meer variatie in het woningaanbod en wordt vraag en aanbod op de woningmarkt beter op elkaar afgestemd.