Gemeente Tilburg

Datum
29 september 2004

Verbouwing milieustraat Albion deze week gestart

Capaciteit milieustraat verdubbeld

Deze week is gestart met de eerste bouwactiviteiten voor de aanpassing de milieustraat Albion. Vorig jaar heeft het college besloten om de milieustraat uit te breiden om het capaciteitsprobleem op te lossen. De oppervlakte van de milieustraat zal worden vergroot van 8.000 m2 naar 15.000 m2. Verder zal het aantal losplaatsen worden uitgebreid van 20 naar 44 plaatsen. De milieustraat zal flexibel worden ingericht, door opstelplaatsen die opengesteld kunnen worden op drukke dagen. Hierdoor kan beter ingespeeld worden op fluctuerende bezoekersaantallen. Door de maatregelen is de capaciteit van de milieustraat toereikend voor de komende vijftien jaar. Bovendien zal de doorstroming op de milieustraat verbeteren, waardoor burgers sneller en gemakkelijker hun afval gescheiden kunnen aanbieden.

Tegelijk met de verbouwing wordt een toegangscontrolesysteem ingevoerd, waardoor alleen betalers van afvalstoffenheffing in Tilburg worden toegelaten. Deze krijgen bij hun eerste bezoek aan de vernieuwde milieustraat hiervoor een pasje. Bezoekers die worden afgewezen bij de reguliere milieustraat (bedrijven en mensen van buiten Tilburg) worden doorverwezen naar de 'bedrijfsmilieustraat', die op het naastgelegen perceel wordt ingericht. Er worden weegbruggen aangelegd op de bedrijfsmilieustraat`, waardoor per kilo kan worden afgerekend. Hierdoor ontstaat een systeem dat meer recht doet aan het principe van "de vervuiler betaalt".

Verbouwing eind dit jaar afgerond

Deze week zullen de eerste bouwactiviteiten beginnen. De bodem wordt klaar gemaakt, rioleringen gecontroleerd en uitgebreid. Er zullen mantelbuizen worden gelegd voor de bekabeling van lichtmasten en voor slagbomen en weegbruggen. In week 42 zal begonnen worden met het aanbrengen van puinverharding en lichtmastfundaties. Als het weer niet te slecht wordt zullen begin november, asfaltslagen worden aangebracht. Eind dit jaar moeten de werkzaamheden grotendeels zijn afgerond en moet de milieustraat in zijn vernieuwde uitvoering functioneren. Tijdens de verbouwing blijft de milieustraat gewoon open en wordt geprobeerd om de bezoekers zo min mogelijk overlast te bezorgen. Ook de Hoolstraat in Berkel-Enschot blijft gewoon open

Voor de pers: