Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de colllegevergadering van 28 september 2004

Op dinsdag 28 september 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Bestemmingsplan Capelle West 1997
Het college heeft besloten om vrijstelling te verlenen voor de aanleg van maximaal 10 parkeerplaatsen ter hoogte van de Van Kinsbergenstraat 18.

Bouwen fietsenstallingen en vergrote entree bij woongebouw Bermensteijn
Het college heeft besloten de vrijstellingsprocedure te starten voor het bouwen van twee fietsenstallingen en een vergrote entree bij het woongebouw Bermensteijn. De bouwplannen worden openbaar bekend gemaakt en worden gedurende vier weken ter inzage gelegd. [Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Stedelijke Ontwikkeling.]

Agressieprotocol
In nauwe samenwerking met de ondernemingsraad is er een agressieprotocol opgesteld. Dit protocol heeft tot doel taken en verantwoordelijkheden te beschrijven bij het voorkomen en beheersen van situaties waarin sprake is van agressie. Het college heeft het protocol vastgesteld en besloten om het vanaf 1 oktober van toepassing te verklaren.

Gedenkteken
Het college heeft besloten om het verzoek om plaatsing van een gedenkteken door Familie Bom van der Geld, voor hun bij een verkeersongeval omgekomen zoon, te honoreren. Het gedenkteken komt te staan op de kruising Rivium Promenade/Rivium Boulevard.

Kapvergunning Bermweg
Het college verleent een kapvergunning voor 15 bomen aan de bermweg ter hoogte van nummer 170 t/m 234. Er worden 10 bomen herplant.

Kapvergunning Hoofdweg
Het college verleent een kapvergunning voor 116 bomen aan de Hoofdweg wegens reconstructiewerkzaamheden. Er worden 75 bomen herplant.
Bedankbrieven BOPO
Het college heeft de concept bedankbrief vastgesteld die wordt gestuurd naar de voormalige bestuursleden van BOPO om hen te bedanken voor hun inzet in de afgelopen jaren.

Pc privé-regeling
Het college heeft besloten de Pc privé-regeling in te trekken. Afhankelijk van het advies van het College
voor Arbeidszaken vindt nader beraad cq besluitvorming plaats.

Collectevergunning Hersenstichting Nederland
Het college heeft besloten de Hersenstichting Nederland voor onbepaalde tijd vergunning te verlenen tot het houden van een huis-aan-huis collecte met bussen en voor de jaarlijks in het collecterooster gereserveerde periode.

Evaluatienotitie over rol en positie klachtadviescommissie bij de behandeling van klachten tegen het college
Het college heeft kennis genomen van de evaluatienotitie over rol en positie klachtadviescommissie bij de behandeling van klachten tegen het college en de aanbeveling van de leden van de klachtadviescommissie. De notitie wordt uitgebracht aan de raad met de aanbeveling de klachtadviescommissie te ontheffen van deze taak en de interne klachtbehandeling voortaan over te laten aan het college zelf.
[Procedurevoorstel: agenda commissie Algemene- en Bestuurszaken, agenda raad.]

Indienen aanvraag Europese subsidie in het kader van het programma ESF 3
Het college heeft kennisgenomen van de inhoud van het project Uit de ID! Dit is een project om ID-ers uit de regeling te laten stromen. Ze heeft besloten deel te nemen aan het samenwerkingsverband met het Albeda College, SMSjobs en de C3 Group en een aanvraag om ESF-subsidie hiervoor in te dienen. [Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Dienstverlening.]

Pallieter familiedag
Stichting Pallieter vroeg een vergunning aan voor het houden van een familiedag op zaterdag 2 oktober 2004 op het Stadsplein en op zondag 3 oktober op het sportterrein Schenkel en de sporthal Schenkel. Het college verleent de vergunning.

Buitengewone algemene ledenvergadering VNG
Het college is uitgenodigd voor de buitengewone algemene ledenvergadering op 22 oktober. De vergadering is door het algemeen bestuur georganiseerd om de positie van de VNG te bepalen in de bestuurlijke en financiële verhoudingen met het Rijk. En om het standpunt van de VNG over het wetsvoorstel betreffende de gekozen burgemeester voor te bereiden. De burgemeester vertegenwoordigt gemeente Capelle op de vergadering. Het college schaart zich achter het VNG-voorstel waarin staat dat de VNG nog steeds vasthoudt aan onder andere een aanmerkelijke uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied en intrekking van de voorstellen tot maximering van de OZB tarieven en tot afschaffing van de OZB op het gebruikersdeel van de woning. Het college schaart zich ook achter de VNG-uitspraak dat invoering van een gekozen burgemeester in 2006 niet in de rede ligt. Gemeenten willen kracht en kwaliteit bieden aan burgers. De wetsvoorstellen kunnen dat niet garanderen, omdat er niet voldaan wordt aan: 1) zorgvuldigheid, ook in constitutioneel opzicht en 2) een procesgang met oog voor lopende veranderingen.

Subsidieaanvraag Communities that Care (CtC) bij Provincie Zuid-Holland
Het college heeft ingestemd met een subsidieaanvraag bij de provincie Zuid-Holland voor een project wat is gericht op het ontwikkelen van een plan van aanpak voor het verkleinen of structureel wegnemen van factoren die het risico op probleemgedrag van jeugdigen en/of jeugdcriminaliteit vergroten. Dit conform de methodiek Communities that Care. Het project past binnen het project Support.
[Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Algemene- en Bestuurszaken.]

Subsidieaanvraag Brede School Provincie Zuid-Holland Het college heeft ingestemd met een subsidieaanvraag bij de Provincie Zuid-Holland voor een onderzoek onder ouders in Schollevaar-Oost en voor de ondersteuning bij het betrekken van leerlingen in het voortgezet onderwijs bij Brede School Netwerken. [Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Dienstverlening.]

Oplossingsmaatregelen ten aanzien van de dienstverlening als gevolg van het beëindigen van de ID-subsidie
Het college heeft kennisgenomen van de inventarisatie van de gevolgen van de ID-functies op instellingenniveau. Het college besloot geen geld vrij te maken voor de clusters zorg, overheid en onderwijs. Binnen het cluster maatschappij worden onderhandelingen met Stichting OMIJ opgestart over de continuering van het dienstenaanbod. Daarnaast worden binnen het cluster jeugd onderhandelingen gestart die de vorming van één nieuwe stichting moeten bewerkstelligen of het onderbrengen bij een bestaande stichting tot resultaat hebben. De financiële consequenties voor het begeleiden van leerwerkplekken worden betaald uit het budget Lokaal Werkgelegenheidsbeleid.