Ingezonden persbericht


Apple introduceert nieuwe Jam Packs

Muziekproductie in verschillende genres, van hiphop tot rock

Bunnik, 29 september 2004 - Apple introduceert twee nieuwe Jam Packs voor de revolutionaire muzieksoftware GarageBand. Hiermee beschikken zowel ervaren als beginnende muzikanten over alle loops en software-instrumenten die ze nodig hebben om muziek in hun genre te maken. Jam Pack 2: Remix Tools is speciaal bedoeld voor makers van dance, hiphop en electroclash. Jam Pack 3: Rhythm Section biedt liedjesschrijvers een complete achtergrondband als basis voor het maken van rock, alternatieve muziek en country.

"Met GarageBand en de originele Jam Pack kan iedereen, ongeacht zijn of haar muzikale achtergrond, heel eenvoudig geweldig klinkende muzieknummers op de Mac maken", aldus Rob Schoeben, Vice President Applications Marketing van Apple. "Met deze twee nieuwe Jam Packs kunnen zowel ervaren muzikanten als aanstormend talent hun favoriete muziekgenre verder uitdiepen. GarageBand wordt zo steeds gevarieerder."

Jam Pack 2: Remix Tools voegt meer dan 2000 extra loops, 20 nieuwe beatkits (techno, R&B, house, trance), nieuwe synthesizerinstrumenten, geluidseffecten en klassieke Roland-drumcomputers (TR-808, TR-909, TR-606, CR-78) toe. De Mac wordt hiermee een gebruiksvriendelijke alles-in-één-tool voor de productie van dance- en urbanmuziek. Jam Pack 3: Rhythm Section bevat nog eens 2000 extra loops en meer dan 50 nieuwe instrumenten waarmee GarageBand uitgroeit tot een ongekend krachtig muziekproductiepakket. Nieuwe drumsets (jazz brushes, indie rock, warehouse kit), bassen (Motown, Liverpool, progressive rock, unplugged) en gitaren (dobro slide, bluegrass banjo, akoestische blues, heavy metal) zijn slechts enkele voorbeelden van de professionele software-instrumenten die Rhythm Section bevat.

"Met GarageBand beschik ik over een geweldige achtergrondband wanneer ik thuis nummers schrijf", zegt Ed Robertson, gitarist en zanger van de Barenaked Ladies. "De instrumenten en loops in de nieuwe Jam Pack 3: Rhythm Section klinken bijzonder realistisch en natuurlijk, zelfs de akoestische instrumenten en folk-instrumenten. Die zijn doorgaans erg lastig om op een computer te reproduceren."

"Ik heb alle verkrijgbare geluidsmodules en bibliotheken uitgeprobeerd. De kwaliteit van Remix Tools is zonder twijfel het hoogst van allemaal", aldus Chris Cox, de voor een Grammy genomineerde dance-remixproducer die werkt met artiesten als Madonna, Britney Spears, Cher, Whitney Houston, Jennifer Lopez en Christina Aguilera. "Ik kan met deze loops en instrumenten een volledig album opnemen. Het is bijna beangstigend om te beseffen dat iedereen nu over zoveel geweldige geluiden kan beschikken."

GarageBand is onderdeel van iLife '04, het bekroonde Apple programmapakket voor digitale media. Het biedt zowel beginnende als ervaren muzikanten de mogelijkheid om op een gemakkelijke manier en via een eenvoudige interface instrumenten te bespelen, muziek op te nemen en nummers te maken. In GarageBand kan de gebruiker segmenten met opnamen, digitaal geluid en loops arrangeren en bewerken en op die manier een nummer maken. Nummers die in GarageBand zijn gemaakt, zijn bovendien in iTunes te importeren en kunnen worden gebruikt in films en diavoorstellingen die met iMovie, iPhoto en iDVD zijn gemaakt.

Apple biedt inmiddels een complete lijn met geïntegreerde muziekproductietools voor iedereen, van consumenten, studenten en leerkrachten tot creatieve professionals en professionele muzikanten. Voor consumenten is er GarageBand, het programma dat de Mac omtovert in een opnamestudio van professionele kwaliteit. Logic Pro 7 is de professionele muziek- en geluidsproductiesoftware van Apple voor muzikanten en geluidstechnici. Logic Express 7 is de vereenvoudigde versie van Logic. Deze versie bevat een aantal elementaire professionele tools voor studenten, leerkrachten en gevorderde amateurs. De GarageBand Jam Packs, met onder andere de nieuwe pakketten Remix Tools en Rhythm Section, bevatten extra loops en instrumenten van professionele kwaliteit. Deze Jam Packs zijn geschikt voor GarageBand, Logic Express 7 en Logic Pro 7, en kosten 99 euro. Projecten die zijn gemaakt met GarageBand zijn eenvoudig te importeren in Logic Express 7 en Logic Pro 7. Hierdoor kunnen amateur-muziekproducenten eenvoudig overstappen op geavanceerdere geluidsproductiesoftware. Bovendien is alles wat gebruikers leren in Logic Express 7 direct toepasbaar in Logic Pro 7.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe Jam Packs zijn verkrijgbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij de erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 99 euro. Jam Pack 1 is eveneens verkrijgbaar voor een adviesprijs van 99 euro. GarageBand wordt geleverd bij alle nieuwe Macs en is verkrijgbaar als onderdeel van iLife '04 via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij de erkende Apple resellers. De adviesprijs bedraagt 49 euro.

Voor GarageBand en de Jam Packs is het volgende vereist: Mac OS X 10.2.6 of hoger, QuickTime 6.4 of hoger, een Macintosh computer met een PowerPC G3-, G4- of G5-processor van 600 MHz of sneller, minimaal 256 MB RAM en een beeldscherm met een minimale resolutie van 1024 x 768. Voor de software-instrumenten van GarageBand is een G4- of G5-processor vereist.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktop- en notebookcomputers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij de iPod, de draagbare muziekspeler, en de iTunes Music Store op het internet.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, GarageBand, iLife, iTunes, iMovie, iPhoto, iDVD, Logic en Apple Store zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Jurriaan Trommels
PR Manager Nederland
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: trommels.j@euro.apple.com