Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Gezamenlijk persbericht van de Ondernemersvereniging Noord- Oostkanaalhavens en de gemeente Nijmegen
Datum Nummer persbericht
28 september 2004 p093


Gemeente en ondernemers tekenen voor samenwerking

Op woensdag 29 september ondertekenen de gemeente Nijmegen en de Ondernemersvereniging Noord- Oost Kanaalhaven (ONOK) een convenant. Daarmee leggen ze vast dat ze beide een verantwoordelijkheid nemen voor de verbetering van het bedrijventerrein. Onderwerpen van de overeenkomst zijn onder andere: werkgelegenheid, kwaliteit van de openbare ruimte, parkmanagement en de vorm van samenwerking.

De bedrijventerreinen Noord en Oost Kanaalhavens zijn toe aan een grondige renovatie. Hiervoor hebben gemeente en ONOK al eerder samen het Masterplan revitalisering Noord- en Oostkanaalhavens opgesteld. Uitvoering van al die projecten en maatregelen kan niet zonder een goede samenwerking tussen gemeente en bedrijven. In de overeenkomst van 29 september leggen beide hun intentie voor die samenwerking vast.

Zo verbetert de gemeente de komende jaren de havenkades, de riolering en de inrichting van de openbare ruimte. Als de ONOK en/of individuele bedrijven aanvullende werkzaamheden willen, worden die zoveel mogelijk gecombineerd uitgevoerd, zo luidt een van de afspraken in het convenant. De revitalisering van het gebied moet ook zorgen voor verbetering van de bereikbaarheid. Stimuleren van het vervoer over water en intensiever ruimtegebruik kunnen leiden tot herindelingen van het terrein. Tijdens de uitvoering van werkzaamheden zorgt de gemeente dat bedrijven bereikbaar blijven.

Gemeente en ONOK gaan samen de voortgang van de acties meten en de ontwikkeling van de werkgelegenheid volgen. Het gezamenlijk doel is het huidige aantal arbeidsplaatsen op zijn minst te behouden en zo mogelijk te laten toenemen. De ONOK zal een website onderhouden met actuele informatie en vier keer per jaar brengt zij samen met de gemeente een nieuwsbrief uit. Afspraken over het woon- en werkmilieu in Nijmegen West worden verder uitgewerkt in het Kronenburgerforum, een overleg met ondernemers, bewoners, instellingen en overheden. Gemeente en ONOK delen de kosten voor een onderzoek naar parkmanagement.

De bedrijventerreinen Noord- en Oostkanaalhavens maken deel uit van het plangebied Koers West. In de komende 10 jaar gaat er veel veranderen in dit gebied. Het meest ingrijpend zijn de aansluiting op de nieuwe stadsbrug en de woningbouwplannen aan het Waalfront, het gebied langs de Waal tussen de Waalhaven en het Maas-Waalkanaal. Het convenant heeft betrekking op de revitalisering van de bedrijventerreinen, het derde grote onderdeel van de plannen voor Koers West. Een goede samenwerking tussen gemeente en bedrijven is essentieel voor het slagen van deze plannen.

De tekst van het convenant is te vinden op www.nijmegen.nl onder projecten/koers west/bedrijventerreinen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380