Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 28 september 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 28 september 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder het kopje 'Gedeputeerde Staten'.

Nota LandschapGS komen met een visie op de gewenste ontwikkelingen van het Zuid-Hollandse landschap. Daarbij wordt aangegeven op welke wijze ruimtelijke ontwikkelingen (b.v. woningbouw, infrastructuur, waterberging, natuurontwikkeling en bedrijventerreinen) kunnen bijdragen aan ruimtelijke kwaliteit. Een aandachtspunt is de nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening, waarin naar verwachting de toetsingsfunctie van de provincie zal verdwijnen. In het kader van de nota Landschap wordt voorgesteld gesprekken aan te gaan met gemeenten en kaderwetgebieden om tot een heldere verdeling van bevoegdheden te komen. De nota Landschap zal uiterlijk in de zomer van 2005 door GS worden vastgesteld.

Ethisch verantwoord doden van muskus- en beverrattenMuskusrattenbestrijders kunnen muskus- en beverratten met een luchtdrukpistool doden. Deze ontheffing heeft de provincie van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gekregen. Formeel zouden de ratten, die in kooien levend worden gevangen, moeten worden gedood door verdrinking. Dat stuit de muskusrattenbestrijders tegen de borst. Doodschieten met een luchtdrukwapen is ethisch wel verantwoord vanwege de snelle en pijnloze dood. De minister heeft dat nu mogelijk gemaakt door het verlenen van de ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet.

Landschapsprijs 2004/2005Er worden twee nieuwe juryleden voor de Landschapsprijs benoemd. Voorgesteld wordt de heer J. de Jong (plv. directeur Stichting Zuid-Hollands Landschap) en de heer T. Steemers (architect) te benoemen. Vanaf november 2004 kunnen mensen hun inzending naar de provincie sturen. In februari/maart 2005 worden de inzendingen beoordeeld en in mei 2005 zal de prijs door de Commissaris van de Koningin worden uitgereikt. Naar verwachting zal de Landschapsprijs dan de laatste keer worden uitgereikt, omdat de provincie het voornemen heeft één provinciale prijs in te stellen waarbij meerdere thema's aan de orde kunnen komen. Voor de Landschapsprijs 2004/2005 is een bedrag van circa ¤34.000 begroot.

Milieueffectenrapportage (MER) en Intergemeentelijk Structuurplan Zuidwestelijke randweg GoudaGS wijzen voor de Zuidwestelijke randweg bij Gouda het tracé over Sluiseiland (variant 3) aan als voorkeursalternatief. Dit vanwege de aanzienlijk lagere kosten, het betere probleemoplossende vermogen, de kortere bouwtijd, en de minder ongunstige effecten op landschap, ecologie en natuur.

Aanleg rotonde Europalaan Nieuwerkerk aan den IJsselGS hebben het definitieve ontwerp en de planning van de rotonde bij de Europalaan in Nieuwerkerk aan den IJssel vastgesteld. De rotonde bij de N219 en A20 krijgt twee by-passes. In december staat een voorlichtingsavond voor belanghebbenden gepland. De daadwerkelijke bouw vindt plaats van maart tot juli 2005.

Evaluatie Beleidsplan Milieu en Water De provincie moet samenwerking blijven zoeken met maatschappelijke partners en overheden, een heldere koppeling leggen tussen plan en uitvoering en daarbij scherp en afrekenbaar formuleren van de door de provincie na te streven doelen en te bereiken resultaten. De provincie moet zich tenslotte meer gaan richten op de uitvoering van het milieu beleid. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de tweede evaluatie van de uitvoering van het Beleidsplan Milieu en Water (BMW) en van de al eerder gepubliceerde rapportage 'Het Milieu in de regio Rotterdam 2004'. Het Beleidsplan Milieu en Water is in oktober 2000 vastgesteld en kende een looptijd van vier jaar. In maart 2004 hebben Provinciale Staten besloten de looptijd met twee jaar te verlengen. De conclusies uit de tweede evaluatie worden op 5 november 2004 besproken op een conferentie. Hier zal de toekomstige aanpak centraal staan. Beide rapportages worden voorgelegd aan Provinciale Staten.

Schriftelijke vragen van de PvdA over DiGiTenne in relatie tot regionale omroepenPer 1 september 2004 zijn RTV West en RTV Rijnmond te ontvangen via DiGItenne. Tot voor kort maakten de regionale omroepen daar geen gebruik van en waren zij alleen bereibaar via ether en de kabel. Met dit antwoord komt GS tegemoet aan de vragen van de heer M. Huls (PvdA) die zich afvroeg hoe het het zat met het aanbod van DiGiTenne aan de bewoners in en rond om de grote steden Den Haag en Rotterdam in relatie tot de regionale omroepen.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/provinciale staten/schriftelijke vragen.

Verslag Luchtkwaliteit in Zuid-HollandGS maken zich ernstig zorgen over de luchtkwaliteit in Zuid-Holland. Het rijk heeft 32miljoen euro gereserveerd voor de aanpak van probleemgebieden. Dat is volgens de provincie Zuid-Holland veel te weinig om de voorgestelde maatregelen uit te voeren en daarmee de Europese luchtkwaliteiteis voor 2010 te halen. In Zuid-Holland zijn veel probleemgebieden. Geschat wordt dat het budget met een factor 10 moet worden verhoogd. De provincie is op grond van het besluit Luchtkwaliteit verplicht een rapportage te maken over de Luchtkwaliteit. Dit gebeurt op basis van rapportages van de gemeenten. In totaal moeten 39 van de 84 gemeenten in Zuid-Holland rapporteren over de luchtkwaliteit. Uit deze rapportages blijkt dat in 30 gemeenten de luchtkwaliteit niet aan de gestelde normen voor stikstofdioxide en fijn stof voldoet. In 19 van de 30 gemeenten is de luchtkwaliteit dermate slecht dat maatregelen moeten worden genomen om de luchtkwaliteit op het aanvaardbare niveau te krijgen. De luchtkwaliteit veroorzaakt een gezondheidsprobleem, met name bij mensen die wonen langs drukke verkeerswegen. Gezondheidseffecten variëren van luchtwegklachten tot vroegtijdige sterfte van de kwetsbare bevolkingsgroepen. De staatssecretaris van het ministerie van VROM wordt geïnformeerd over de Rapportage luchtkwaliteit 2003.

Vorming Regionale Historische CentraHet is de bedoeling dat er in Zuid-Holland vijf regionale historische centra komen en een Provinciaal Historische Centrum. Daarvoor hebben GS nu een plan vastgesteld en aangeboden aan Provinciale Staten. Inmiddels hebben 64 van de 86 gemeenten hun historische archief ondergebracht bij het regionale streekarchief. Met ingang van 2005 zal het Provinciale Historische Centrum ondergebracht worden bij het Erfgoedhuis.34.000 hectare in Zuid-Holland probleemgebied voor agrariërsIn het door GS vastgestelde gebiedsplan wordt circa 34.000 ha landbouwgrond in het veenweidegebied en de uiterwaarden begrensd als zogenaamd probleemgebied. In dit voornamelijk in het Groene Hart gelegen gebied hebben boeren te maken met natuurlijke omstandigheden, die de agrarische bedrijfsvoering bemoeilijken. Daarbij moet worden gedacht aan de aanwezigheid van een veenbodem of periodieke overstroming van de gronden. Voor deze gebieden, die aan Brusselse citeria voldoen, verleent het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) financiële steun in de vorm van de 'subsidie natuurlijke handicaps'. Lees meer in het persbericht.Stedelijke as Leiden - KatwijkGS hebben ingestemd met een plan van aanpak voor de stedelijke as Leiden - Katwijk. Het plan is opgesteld door een stuurgroep met vertegenwoordigers uit de regio Holland Rijnland, de ministeries van VROM en Defensie en de provincie. In het plan wordt beschreven wat er moet gebeuren om de structurele problemen van de regio op te lossen en het programma van verstedelijking binnen de 'as' te realiseren. Verder zijn een opzet voor samenwerking en financiële afspraken opgenomen. GS zullen het plan ter bespreking toezenden aan de leden van de statencommissie Ruimte en Wonen van Provinciale Staten. Met de behandeling in deze commissie kan het vervolgtraject naar PS worden bepaald.

Meerjarenprogramma BedrijventerreinenRealisatie van 500 hectare nieuw bedrijventerreinen, goed voor 25.000 tot 40.000 nieuwe banen, en duurzame herstructurering van eveneens 500 hectare, goed voor ruim 8000 extra banen behoren tot de belangrijkste economische prioriteiten van GS. Dat staat in het Meerjarenprogramma Bedrijventerreinen dat GS hebben vastgesteld. Zuid-Holland telt 190 verouderde bedrijventerreinen. In het Meerjarenprogramma is onder andere vastgelegd dat de provincie in de komende jaren de gemeenten extra gaat steunen bij de uitvoering van programma's. Ook is vastgelegd welke projecten op financiele ondersteuning kunnen rekenen. In deze collegeperiode is per jaar 9,3 miljoen euro gereserveerd voor het stimuleren van investeringen en 0,8 miljoen euro voor het stimuleren van plannen.Sluitende begroting provincieDe twee kernpunten uit de Zuid-Hollandse begroting voor 2005 zijn enerzijds de vastlegging van de afspraken die in de Voorjaarsnota 2004 zijn gemaakt, en anderzijds de nadruk op het krachtig doorzetten van de beleidsuitvoering, bóven het ontwikkelen van nieuw beleid. Op de Begroting 2005 van de provincie Zuid-Holland staat in totaal 674 miljoen euro. Lees het persbericht.Schriftelijke vragen SP over gevolgen van vernietiging rode contour Oostvlietpolder in Streekplan Zuid-Holland WestDe heer B. Vermeulen (SP) wil weten wat de gevolgen zijn van de vernietiging van het besluit uit het streekplan Zuid-Holland West inzake de rode contour rond de Oostvlietpolder in de gemeente Leiden door de Raad van State. GS geven in de beantwoording aan dat de uitspraak geen consequenties heeft voor de haalbaarheid van het bestemmingsplan Oostvlietpolder. Dat plan is door GS goedgekeurd op basis van het op dat moment (6 juli 2004) geldende streekplan Zuid-Holland West. Tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan zijn inmiddels beroepen ingediend. Als de goedkeuring van het bestemmingsplan vanwege de uitspraak van de Raad van State vernietigd zou worden, dan gaan GS er vanuit dat het plan later opnieuw goedgekeurd kan worden. Provinciale Staten moeten dan bereid zijn de contour rond de Oostvlietpolder vast te stellen conform het bestemmingsplan van de gemeente Leiden zoals dat nu voorligt, rekening houdend met de wensen van de Raad van State.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Schriftelijke vragen van de VVD, CDA, SGP/ChristenUnie, LPF en D'66 over ontbreken gegevens van de invloed van gratis OV op congestie/intensiteit A44/N44De Statenleden Van der Sloot (VVD), De Haas (CDA), Van Dijk (SGP/ChristenUnie), Van der Vorm-de Rijke (LPF) en Jager (D'66) vragen of GS kunnen aangeven wat de resultaten zijn vande file/intensiteitmetingen en de mogelijke invloed van Gratis OV op de congestie op het proeftraject Leiden- Katwijk (eerste en tweede kwartaal 2004). GS antwoorden dat de resultaten van de file/intensiteitmetingen, voor zover beschikbaar, zijn opgenomen in een rapportage van TNO-Inro, getiteld "Second Opinion gratis OV Leiden - Den Haag". De mogelijke invloed van gratis OV op het proeftraject op de congestie blijkt volgens de onderzoekers van TNO niet anders vast te stellen dan tot dusverre al aan Provinciale Staten is gemeld. GS waren hier niet in detail van op de hoogte. De afspraak met PS was om te meten aan de hand van enquêtes. Dit is door de statencommissie MKE uitgebreid besproken en hierover is een positief advies gegeven. De keuze voor de succesfactoren van de proef, zoals vastgelegd in de Startnotitie Tariefexperimenten Gratis OV Transferium - Den Haag en Stadsdienst Gouda van december 2003 vraagt ook niet om meting van de filegegevens. Reden voor de keuze van de succesfactoren is dat wél vastgesteld kan worden hoeveel automobilisten de gratis bus als alternatief kiezen, maar níet kan worden vastgesteld in hoeverre het feitelijke fileverloop bepaald wordt door de gratis bus. Daarvoor bestaan er gewoonweg teveel factoren die niet constant kunnen worden gehouden. Te denken valt aan het weer, het verloop van het verkeer via de rest van het verkeerssysteem, veranderingen aan het verkeerssysteem, zoals nieuwe infrastructuur, veranderend reispatroon als gevolg van verhuizing, nieuw werkkring, etc. Ook geeft TNO aan dat door de grilligheid van de file er geen referentiesituatie is vast te stellen voor de intensiteit waarmee de feitelijke situatie is te vergelijken. GS geven aan dat dit niet betekent dat het effect van de gratis bus niet aanwezig is. Het betekent alleen dat het effect van de gratis bus níet te meten is aan de hand van filegegevens.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl