CDA

29-09-04
Ria Oomen-Ruijten reageert op ontwerprichtlijn kindergeneesmiddelen

Woensdag 29 september publiceert de Europese Commissie een ontwerprichtlijn over kindergeneesmiddelen. De Europese Commissie wil hiermee de productie stimuleren van speciaal voor gebruik door kinderen ontwikkelde medicijnen.

Voordat de Europese wet van kracht wordt, moet het Europees Parlement en de Raad van Ministers er nog mee instemmen. CDA-Europarlementarier Ria Oomen-Ruijten (volksgezondheid) is het in principe eens met het initiatief, maar wil wel harde garanties voor wat betreft de uitwerking van de wet.

Ria Oomen-Ruijten: "Het op de markt brengen van medicijnen die voor een kleine groep mensen worden gebruikt, bijvoorbeeld kinderen, is minder lucratief. Het gevolg is dat geneesmiddelen bestemd voor volwassenen worden gebruikt. Kinderen zijn echter geen kleine volwassenen. Een kleinere dosis volstaat niet altijd en het medicinale effect kan bij kinderen heel anders uitpakken dan bij gebruik door volwassenen. Het gaat hierbij natuurlijk niet om kinder-hoestsiropen e.d., maar vooral om het gebruik van zware medicjnen zoals pijnstillers op recept, AIDS medicijnen en chemokuren."

"Probleem bij de ontwikkeling van kindergeneesmiddelen is het testen. Testen op kinderen is emotioneel zeer zwaar beladen, maar soms wel noodzakelijk. Vandaar dat ik de absolute garantie wil, dat de testen vooraf worden getoetst door medisch-ethische commissies. Een ander belangrijk punt is vrijwilligheid. Er moeten garanties komen dat zowel kind als ouders vrijwillig instemmen met de testen", aldus Ria Oomen-Ruijten.

Het persbericht van de Europese Commissie kunt u vinden op: http://www.europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/04/ 1150&format=HTML&aged=0&language=en&guiLanguage=en