Gemeente Heerlen

29 september 2004

IVO onderzoekt locaties voor dag- en nachtopvang

De gemeente Heerlen heeft het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO) uit Rotterdam gevraagd onafhankelijk onderzoek naar mogelijke locaties van de dag- en nachtopvang in de stad. Dit instituut doet al jaren lang onderzoek op dit terrein. De voorbereidingen voor het onderzoek starten begin volgende week en half december wordt het definitieve rapport gepresenteerd. De fractievoorzitters van de partijen uit de gemeenteraad hebben tijdens een bijeenkomst op woensdag 29 september ingestemd met de bureaukeuze en de opdrachtformulering.

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders hebben voor het instituut vijf onderzoeksvragen geformuleerd:
1. Is het mogelijk om het in Heerlen gehanteerde bereikbaarheidscriterium zodanig te onderbouwen en te specificeren dat daaruit een grens kan worden afgeleid tot waar dat criterium kan worden gehanteerd? En als dat zo is, geef dan de daarbij behorende contour aan op een gedetailleerde kaart van Heerlen.
2. Welke maatregelen (rekening houdend met diverse relevante aspecten als veiligheid, beheersbaarheid, overlast voor de buurt, bruikbaarheid, vervoer v.v., et cetera) moeten worden getroffen om succesvol een voorziening buiten het centrum van Heerlen te realiseren?
3. Geef aan hoe groot de kans is dat de doelgroep gebruik maakt van een voorziening buiten de grens van het bereikbaarheidscriterium. En hoe kan deze kans naar boven toe, beïnvloed worden door de gemeente? Betrek daarbij ook de (on-)mogelijkheden om de bewegingsvrijheid van de doelgroep in te perken en geef aan hoe deze beperkingen zich verhouden tot de nu geldende wet- en regelgeving.
4. We gaan tot nu toe in de discussie steeds uit van één permanente opvanglocatie. Behoort spreiding van de dag- en nachtopvang over meer dan één locatie tot de mogelijkheden? En zo ja, welke randvoorwaarden moeten daarbij dan ten minste worden ingevuld? Betrek bij het beantwoorden van deze vraag ook de mogelijkheid om een onderverdeling te maken in de doelgroep en eventueel ook in de aan te bieden voorzieningen.
5. Het college heeft voor u een overzicht van de vijf 'toplocaties' zoals die naar haar mening passen in het door het college gehanteerde bereikbaarheidscriterium. Stel dat de Raad zou besluiten tot het realiseren van een opvanglocatie in het centrum van Heerlen, wilt u dan, beargumenteerd en onderbouwd, aangeven wat de voorkeursvolgorde van deze vijf toplocaties moet zijn? Dit om te komen tot een realistische en realiseerbare besluitvorming.

Om deze onderzoeksvragen op een goede manier te kunnen beantwoorden brengen onderzoekers van het IVO onder andere een meerdaags bezoek aan Heerlen om kennis te maken met de opdrachtgever en andere belanghebbenden (zoals hulpverleners, daklozen/verslaafden uit de doelgroep en actieve buurtbewoners). Daarnaast bekijkt en fotografeert men huidige en potentiële opvanglocaties om inzicht in de problematiek te krijgen. Daarna werken de onderzoekers aan de hand van bronnenonderzoek en houden ze interviews met uiteenlopende betrokken en met 'professionals'; Tenslotte analyseren ze alle gegevens en stellen een rapport op wat ze persoonlijk komen toelichten.

Voor het onderzoek is het belangrijk dat een groot deel van de Heerlense bevolking erbij wordt betrokken. Daarom krijgen alle Heerlenaren de mogelijkheid om te reageren. Dat kan door te vertellen wat u op uw hart heeft, of door aan te geven dat u geïnterviewd wil worden. Reageren kan op twee manieren: via e-mail is dat mogelijk op opvang@heerlen.nl en schriftelijk kan dat per brief aan de Gemeente Heerlen, Dienst WWS -onderzoek dag- en nachtopvang, Postbus 1, 6400 AA Heerlen.

GEMEENTE HEERLEN
Afdeling Communicatie
M.Leurs
(045) 56 04367
m.leurs@heerlen.nl


-----------------------


---- --