Socialistische Partij

Flinke kritiek Europees Parlement na hoorzitting Kroes

29-09-2004 * Het Europees parlement heeft laten weten dat voordat de plenaire zitting van 27 oktober, waarop het parlement zal stemmen over de nominatie van Neelie Kroes voor de functie van Europees Commissaris voor mededinging, Kroes opheldering moet geven over een drietal zaken.

Neelie Kroes Uit een brief van de Commissie van Economische en Monetaire zaken, waarvoor Kroes op 28 september moest verschijnen, blijkt dat een grote meerderheid van de parlementariërs teleurgesteld is over haar optreden. Zo heeft het parlement ondanks meerdere verzoeken geen antwoord gekregen op de vraag wat Kroes zou doen als het parlement op 27 oktober negatief zou oordelen over haar kandidatuur.

Daarnaast willen de parlementariërs van Commissievoorzitter Barroso graag de publicatie ontvangen over het oordeel van de juridische dienst van de Commissie over in hoeverre Kroes´ verleden in de zakenwereld haar parten zou kunnen spelen bij uitvoering van haar functie. Kroes heeft tijdens de hoorzitting aangegeven geen bezwaar te hebben tegen dergelijke publicatie, dus dit zou geen probleem moeten zijn.

Het parlement wil ook dat Barroso duidelijke uitlegt hoe de gedragscode voor Kroes zal worden geïmplementeerd. Het antwoord dient nog voor de zitting van 27 oktober te komen. Over de praktische uitvoering hiervan heerst namelijk nog veel onduidelijkheid.

De parlementaire Commissie wil pas goedkeuring geven aan de nominatie van Kroes als ze over deze drie punten opheldering geeft.

Uit deze eisen van het parlement, en ook uit de teleurstelling over de kwaliteit van haar beantwoording, blijkt dat de twijfels die de SP heeft bij de nominatie van Kroes door veel parlementariërs gedeeld worden. Veel parlementariërs waren ontstemd over de vaak vage en oppervlakkige wijze waarop Kroes vragen beantwoordde. Het komt slechts zelden voor dat het parlement zich dusdanig kritisch uitlaat over een kandidaat-commissaris.

De SP is nog steeds van mening dat zij niet geschikt is voor deze functie en roept Kroes dan ook op zich terug te trekken.