Gemeente Alkmaar


Gemeente op zoek naar andere locatie voor skaters Canadaplein

Alkmaar, 29 september 2004

Het skaten op het Canadaplein heeft zijn langste tijd gehad. Uit metingen bleek deze maand dat de skaters geluidsnormen die gelden in de binnenstad ruimschoots overschrijden. Daardoor ziet het College van Burgemeester en Wethouders zich genoodzaakt op te treden tegen het skaten op het plein. Samen met de jongeren gaat de gemeente op zoek naar een andere plek waar de jongeren hun geliefde bezigheid kunnen uitoefenen.

Het skaten op het Canadaplein is de afgelopen maanden besproken tussen bewoners, ondernemers, jongeren en de gemeente Alkmaar. De gemeente stelde zich oorspronkelijk op het standpunt dat het skaten op het Canadaplein zou moeten worden getolereerd. De gemeente had begrip voor het feit dat jongeren een plek in de stad nodig hadden waar zij kunnen skaten. Het Canadaplein bleek daar zeer geschikt voor te zijn. Het geeft het plein bovendien een levendige uitstraling.

Bewoners echter klaagden al lange tijd over geluidsoverlast. Die klachten wilde de gemeente ook serieus nemen. Besloten is een geluidsmeting te laten uitvoeren, om te zien of geluidsnormen werden overschreden. Dit bleek inderdaad het geval.

Het College van Burgemeester en Wethouders meent daarom dat maatregelen nodig zijn. Daarbij wil het college rekening houden met de belangen van zowel de jongeren als die van de omwonenden.

Allereerst is het College van plan om vanaf het voorjaar 2005 maatregelen te nemen die het skaten op het Canadaplein onmogelijk maken. Hierbij kan worden gedacht aan een verbod. Dit verbod zal worden gehandhaafd en op het plein komen aanpassingen die het onmogelijk moeten maken daar nog langer te skaten.

Daarnaast wil het College overleg met de jongeren en eventueel externe deskundigen, en hen uitnodigen om alternatieve locaties voor het skaten te bespreken. Dit gebeurt in oktober en november, zodat in december voorstellen kunnen worden voorgelegd aan het college.

29 september 2004