GroenLinks

Nieuwe milieucommissaris heeft weinig groene amibities

Dimas 29 september 2004

Na de bezielende leiding van milieu-eurocommissaris Margot Wallstrom, zijn de groenen bang dat met de Griek Dimas de Europese Commissie de magere jaren ingaan voor milieu en duurzaamheid. "Het is dan ook aan het Europees Parlement om - als medewetgever - de groene motor draaiende te houden", aldus Buitenweg van GroenLinks.

De Griek Stavros Dimas, beoogd eurocommissaris milieu, onderging een spervuur aan vragen van het Europees Parlement. Zoals alle nieuwe eurocommissarissen werd ook hij deze week 'doorgelicht'.

Scepsis
"Dimas toonde tijdens de hoorzitting bitter weinig ambitie uit om Europa groener te maken. Ik vraag me zelfs af of hij de groene verworvenheden wil behouden en vrees dat hij dat naar beneden wil bijstellen", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Dimas gaf aan dat hij dat hij de verantwoordelijkheid voor veel milieu- en duurzaamheidsbeleid terug wil geven aan de lidstaten. Buitenweg vindt dat een slechte zaak: "Milieuvraagstukken zijn bij uitstek zaken die grensoverschrijdend geregeld moeten worden om concurrentievervalsing tegen te gaan en echte vergroening te realiseren."

Klimaat en chemie
De Finse groene Satu Hassi ziet grote onderwerpen op de milieuagenda: Europese en internationale afspraken rondom het klimaatverdrag van Kyoto en nieuwe wetgeving voor chemische stoffen die zowel de burger als het milieu weer gezonder moeten maken. "For this to happen we need a strong Environmental Commissioner who will act as a determined lobbyist for the environment and can stand up to strong pressure from industry. We find it hard to take on trust that Dimas will acquire the necessary qualifications by learning on the job," aldus de oud-milieuminister Hassi na de hoorzitting woensdagochtend 29 september.

Bal bij europarlement
Buitenweg ziet - ook met Dimas - wel degelijk mogelijkheden voor een Europees milieubeleid. "De bal voor een groen Europa ligt de komende vanaf nu bij het Europees Parlement. Die heeft - als medewetgever op dit gebied - de macht om zwakke voorstellen van de Europese Commissie te verbeteren en duurzaamheid en milieu op een hoger plan te zetten."

Dimas (christen-democraat) is minister van economische zaken en industrie geweest en heeft een juridische achtergrond.

«