INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Delegatie vrouwelijke politici uit Turkije bezoekt Nederland

Donderdagmiddag 30 september vindt er bij het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een bijeenkomst plaats met leden van Ka.der, de Turkse vrouwenorganisatie die vorige week met succes demonstreerde tegen de poging overspel weer strafbaar te maken. Op de bijeenkomst staan twee onderwerpen centraal: de positie van vrouwen in Turkije en de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Uiteraard wordt er ook op de actuele ontwikkelingen in Turkije ingegaan.

De vrouwenorganisatie Ka.der bestaat uit actieve leden van diverse Turkse politieke partijen. IPP en Ka.der werken in Turkije aan een project om meer vrouwen in de politiek te krijgen. Geen overbodige luxe: 4,4% van de parlementsleden is vrouw, van de lokale politici is dit zelfs nog geen 1%. Eén van de discussiepunten in de Europese Commissie met betrekking tot de toetreding van Turkije is de geringe participatie van vrouwen in de politiek.

Ka.der is actief in het lobbyen voor veranderingen ten gunste van vrouwen in het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Strafrecht. Ka.der is bovendien actief in discussies rondom de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De Ka.der-demonstratie vorige week tegen de poging overspel weer strafbaar te maken, eindigde ermee dat het voorstel van tafel werd gehaald, mede onder invloed van de commotie in de Europese Unie. Zondag is het veranderde Wetboek van Strafrecht door het Parlement aangenomen.

De bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 30 september, van 15.00 tot 18.00 uur bij het IPP op Prinsengracht 915 te Amsterdam. Van 17.30 tot 18.00 is er een persconferentie.
Dr. Selda Acuner van de Universiteit van Ankara, docent Vrouwenstudies, gespecialiseerd in de Europese Unie, zal een inleiding houden. Mevrouw Acuner verzorgt regelmatig inleidingen over Turkije, vrouwen en EU in Europese hoofdsteden.

Noot voor de pers:
Een apart interview met één van de Ka.der-leden is mogelijk. Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Lisette Dekker, tel. 06 51566793 of 020 5217600

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie.
U kent het IPP van: de StemWijzer, Scholierenverkiezingen, Opiniewijzers, www.verkiezingsaffiches.nl en andere activiteiten. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) werkt samen met de Turkse vrouwenorganisatie Ka.der in een driejarig project 'Women in Charge' in Turkije. Dit project wordt gefinancierd door het Matra programma van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

28 sep 04 10:44