Verbond van Verzekeraars

Den Haag moet beter brommen

De Politie Haaglanden voert nog tot 8 oktober de actie Brom Normaal in de regio Haaglanden. Een speciaal politieteam heeft de afgelopen weken al 1.344 bekeuringen uitgeschreven en 46 misdrijven geregistreerd. Getuigen van brommer- of scootercriminaliteit kunnen bellen met de politie of met de anonieme tiplijn Bel M. Dat meldt de nieuwsbrief M. files.

Diefstal van brom-, snorfietsen en scooters vormt een groot probleem in de regio Haaglanden. In 2003 werden in totaal bijna 1.500 van deze voertuigen gestolen. Ook ondervinden inwoners overlast door brommer- en scootercriminaliteit. Zo blijkt uit cijfers dat ongeveer één op de drie straatroven met behulp van een brommer of scooter wordt gepleegd. Daarnaast worden deze voertuigen gebruikt bij andere soorten criminaliteit, zoals het vervoeren van drugs.

Meld het anoniem
Voor de Politie Haaglanden en de Stichting M. reden genoeg om de bromfietscriminaliteit en scooteroverlast aan te pakken. Inwoners werden de afgelopen weken niet alleen aangespoord om zelf voorzorgsmaatregelen te treffen tegen diefstal, maar ook om aangifte te doen en criminaliteit te melden als zij getuige zijn van een diefstal of straatroof. Inwoners kunnen dit melden bij de politie, maar kunnen ook terecht bij de anonieme tiplijn Bel M. (0800-7000). Deze tiplijn is een initiatief van de overheid en het Verbond, die samen met een aantal andere organisaties zijn verenigd in het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC). De tiplijn ging in september 2002 in vijf politieregios van start en is per januari 2004 landelijk ingevoerd, in navolging van het succes in andere landen.

Verzekerd!, september 2004