OYENS & VAN EEGHEN

Oyens & van Eeghen start activiteit met ex Morgan Stanley Team

Amsterdam - 30 september 2004

OYENS & VAN EEGHEN START ACTIVITEIT MET EX MORGAN STANLEY TEAM

Oyens & van Eeghen N.V. (1797), één van de oudste onafhankelijke financiële instellingen van Nederland, lanceert vandaag een nieuwe vermogensbeheerder in Zwitserland onder de naam Altis Investment Management ('Altis'). Altis biedt haar diensten als 'fiduciary' aan bij institutionele partijen in Europa. De term 'fiduciary' wordt vooral in de Angelsaksische wereld gebruikt om te onderstrepen dat de onderneming zich verplicht om louter uit het belang van zijn cliënten te handelen, en te voorkomen dat de onpartijdigheid ondermijnd wordt door financiële 'conflicts of interest'. Altis werkt op basis van het multi-manager concept. Het beheerd vermogen wordt ondergebracht bij een combinatie van externe portefeuillebeheerders (managers), die elk in hun specialisme als 'best of breed' geselecteerd zijn. In tegenstelling tot conventionele multi-managers maakt Altis echter ook intensief gebruik van passieve beleggingen op marktsegmenten waar actief beheer niet lonend blijkt.

Oyens & van Eeghen heeft Zwitserland gekozen als vestigingsplaats voor Altis vanwege de centrale ligging in de Europese markt die zij zal bedienen. De doelgroep bestaat uit institutionele partijen zoals pensioenfondsen alsmede 'family offices', de recent sterk in opmars gekomen particuliere beleggingskantoren van zeer vermogende families.

De activiteit wordt geleid door Oscar Vermeulen, Richard Jacobs (beiden tevoren verantwoordelijk voor de multi-manager produktgroep bij Morgan Stanley in Londen) en Martin Mlynar (eerder verantwoordelijk voor het ontwikkelen van Institutionele Markten bij Oyens & van Eeghen N.V.). Joost Rietvelt neemt plaats in de directie van Altis vanuit zijn rol als directeur van Oyens & van Eeghen N.V.

RISK MANAGEMENT
Altis is opgebouwd rond een uniek risk management systeem dat ontwikkeld is om de rol als 'totaalbeheerder' mogelijk te maken. Het systeem overziet alle individuele posities van de voor een cliënt geselecteerde managers en aggregeert daaruit de risico's van zijn of haar totaalportefeuille. Risico's worden in verband gebracht met de verplichtingen van de cliënt. Daarmee definieert Altis zich nadrukkelijk als partij die 'Asset Liability Management' implementeert, in plaats van een één-dimensionale oriëntatie te hebben op beleggingsrendement alleen.

VOORDELEN
Oyens & van Eeghen ziet het opstarten van Altis als een logische innovatie in institutioneel vermogensbeheer. Ten opzichte van conventioneel beheer -waarin alle beleggingen uitgevoerd worden door een enkele bank of vermogensbeheerder - zijn een aantal duidelijke voordelen te realiseren.

Martin Mlynar:''De waarde-propositie voor onze klanten is tweeledig: het selecteren van externe specialisten brengt een veel bredere expertise in de portefeuille en staat toe de portefeuille op een hoogwaardige manier te spreiden naar alternatieve beleggingen. De kosten van het vermogensbeheer worden bovendien verlaagd door enerzijds het gebruik van passieve beleggingen in delen van de beleggingsportefeuille en anderzijds door het in collectief verband onderhandelen met de geselecteerde vermogensbeheerders.''

LOGISCHE REACTIE OP ACTUELE THEMA'S
De aanpak van Altis adresseert expliciet enkele thema's die op het moment in de beleggingsindustrie spelen, zoals potentiële belangenverstrengelingen tussen consultant en vermogensbeheerder en 'double charging'. 'Het concept 'fiduciary asset management' is een antwoord op dergelijke thema's.

Oscar Vermeulen: ''Multi-Manager strategieën worden al enige tijd aangeboden. Wij onderscheiden ons van andere partijen door onze structuur als 'fiduciary', waarmee we niet gebonden zijn aan het concept van actief vermogensbeheer ('stock picking') alleen. Het gebruik van passief beleggen, buiten de wereld van het asset management om, wordt door veel klassieke multi-managers gezien als te 'low margin', maar is ons inziens een essentiële component voor de kwaliteit van een beleggingsportefeuille.''

Richard Jacobs: ''Waar het gaat om actief vermogensbeheer hanteren we de zogenaamde 'open architectuur structuur'. In zekere zin heeft die een zuiverende werking op de markt, omdat we op onafhankelijke basis vermogensbeheerders beoordelen en selecteren op hun kwaliteiten. We maken bovendien de totale kosten- en opbrengstenstructuur van de portefeuille voor de cliënt duidelijk. Tot slot waarborgen we door het gebruik van innovatieve technische systemen een goede interne controle. Door middel van maandelijkse risico analyses, biedt dit cliënten duidelijkheid en openheid.''

MOTIVATIE UITBREIDING OYENS & VAN EEGHEN
Het starten van Altis is een logisch gevolg van de strategie van Oyens & van Eeghen om de Risico Management activiteiten verder uit te breiden. Joost Rietvelt, directeur Oyens & van Eeghen: ''Oyens & van Eeghen heeft in 2001 een nieuwe start gemaakt. In het eerste jaar is begonnen met brokerage voor institutionele relaties. In 2003 is vermogensbeheer voor zowel vermogende particuliere relaties als institutionele relaties toegevoegd aan de dienstverlening. Met de start van Altis brengen we het vermogensbeheer voor institutionele relaties onder in een aparte entiteit. De reeds ingezette strategie om nog beter gebruik te maken van de diverse sterktes en expertises binnen de groep krijgt met de start van Altis een verdere impuls. Hiermee kunnen wij onze cliënten bedienen met een bredere portfolio aan expertise, diensten en maatwerkoplossingen.''


- EINDE PERSBERICHT -


- ALGEMENE INFORMATIE -

Over Oyens & van Eeghen:
Oyens & van Eeghen is een onafhankelijke effectenbank. De bank, opgericht in 1797 en één van de oudste financiële instellingen van Nederland, is gevestigd in Amsterdam. Oyens & van Eeghen levert innovatieve diensten en producten aan institutionele en particuliere beleggers verspreid over heel Europa. De hoofdactiviteiten van de bank zijn: Vermogensbeheer, Brokerage en Research. De bank heeft geen emissiebedrijf en biedt financiële adviezen en vermogensbeheer dus volledig onafhankelijk aan.

Sinds 2001 maakt Oyens & van Eeghen onderdeel uit van de onafhankelijke in Nederland gevestigde IMC groep. De dienstverlening van de groep bestaat momenteel uit Asset Management, Asset Liability & Risk Management, Trading, Structuring & Advisory en Professional Brokerage.

Meer informatie op www.oyens.nl en www.altis-im.ch


- EINDE ALGEMENE INFORMATIE -

Voor nadere informatie:

Altis Investment Management
Martin Mlynar
GSM: +31-(0)6-515.62.999
E-mail: m.mlynar@altis-im.ch

PR Brokers
Barbara Hammendorp
GSM: +31-(0)6-222.46.832
E-mail: barbara@prbrokers.nl

30 sep 04 08:45