Kröller-Müller Museum

Persbericht

Kröller-Müller topstukken trekken 280.000 bezoekers in Seattle

Otterlo, 28 september 2004

Het Seattle Art Museum (SAM) heeft de afgelopen maanden de succesvolle tentoonstelling Van Gogh to Mondrian: Modern Art from the Kröller-Müller Museum getoond, met topstukken uit het Kröller-Müller Museum. De tentoonstelling met werk van onder anderen Vincent van Gogh, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Juan Gris, Georges Seurat, Paul Signac, Fernand Léger en Odilon Redon trok van 29 mei tot en met 12 september dit jaar 280.000 bezoekers. Dit is voor SAM een record aantal bezoekers. Van Gogh to Mondrian staat op de tweede plaats van best bezochte tentoonstellingen in de geschiedenis van het museum. Alleen in 1999 waren er meer bezoekers bij de tentoonstelling Impressionism: Paintings Collected by European Museums.

De laatste keer dat er zoveel werken uit het Kröller-Müller Museum te zien waren in de Verenigde Staten was in 1935-1936. Zestig van de Kröller-Müller-Van Goghs vormden toen een belangrijk deel van een succesvolle Van Gogh-tentoonstelling. De organisator, J. Alfred Barr, directeur van het Museum of Modern Art in New York, was bekend met de Kröller-Müller-collectie. Hij was in 1927 voor het eerst bij Helene Kröller-Müller op bezoek geweest. De expositie startte in New York en was zo succesvol dat na een toernee langs negen steden de tentoonstelling opnieuw te zien was in deze stad. Ruim 500.000 Amerikanen hebben de werken van Van Gogh destijds gezien.

De tentoonstelling Van Gogh to Mondrian reist na Seattle door naar het High Museum in Atlanta en is daar van 16 oktober 2004 tot en met 9 januari 2005 te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus waarin ook aandacht wordt besteed aan het bijzondere leven van Helene Kröller-Müller. Met deze tentoonstelling hoopt het Kröller-Müller Museum de belangstelling voor het Nederlandse museum te vergroten.

# # # #




Kröller-Müller Museum