Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Luchtkwaliteit Moerdijk: geen ontoelaatbaar risico voor gezondheid

De luchtkwaliteit in de gemeente Moerdijk brengt op dit moment geen ontoelaatbare gezondheidsrisico's voor omwonenden met zich mee. Het aandeel dat het bestaande bedrijventerrein Moerdijk daarin heeft, is gering. Verrassend is dat de toelaatbare grens voor geurhinder wel overschreden wordt. Dit wordt met name veroorzaakt door het uitrijden van mest door de veehouderij. De geluidhinder van goederentreinen vormt op twee plaatsen in de regio een knelpunt. Dit is echter niet anders dan in de rest van Nederland.
Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een nulmeting van de bestaande gezondheidsbelasting voor de omwonenden van Moerdijkse Hoek.

Bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek kijkt de provincie Noord-Brabant zorgvuldig naar gezondheidseffecten. Om deze goed te kunnen onderzoeken, moet de bestaande situatie in kaart worden gebracht door een nul-meting. Het onderzoek richt zich onder meer op geluidseffecten, luchtkwaliteit en geurhinder. Het rapport geeft nog geen uitsluitsel over eventuele geluidshinder door het bestaande wegverkeer en de externe veiligheid (kans op ongevallen) van de gevestigde bedrijven. Dit wordt de komende maand nog onderzocht; de resultaten worden in het eindrapport meegenomen.

Presentatie resultaten
Het rapport bevindt zich nog in de conceptfase en wordt eind oktober door de begeleidingsgroep voor dit onderzoek besproken. Deze begeleidingsgroep bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer de gemeente Moerdijk, belangengroeperingen en de GGD. Ook wordt de Wetenschappelijke Toetsingscommissie, onder leiding van professor W.F. Passchier, plaatsvervangend secretaris van de Gezondheidsraad en buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, om advies gevraagd. Voor het einde van dit jaar worden de eindresultaten aan de inwoners van de gemeente Moerdijk toegelicht.