Politie Friesland

Politieberichten van 29/9 (13.00 uur) tot 30/9 (07.00 uur)

Fryslân 30-09-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 09.00 uur en 15.00 uur bellen met bureau Communicatie onder het algemene nummer 0900 - 8844

Bolsward: algemene verkeerscontrole
Woensdag is tussen 10.30 uur en 12.00 uur een algemene
verkeerscontrole gehouden op de oprit van de A7 Bolsward richting Sneek. Er zijn twee bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel.

Makkum: algemene verkeerscontrole
Op woensdag is tussen 13.30 uur en 14.30 uur een algemene verkeerscontrole gehouden op de Weersterweg. In totaal zijn vijftien autos gecontroleerd. Twee bekeuringen zijn uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel en voor het niet goed functioneren van de remmen.

Leeuwarden: grootschalige verkeerscontrole verkeerscontrole Fryske Diken
Op woensdag is tussen 08.30 uur en 16.00 uur een grootschalige verkeerscontrole gehouden op de Bleeklaan, Noordvliet, Aldlânsdyk dit naar aanleiding van klachten van omwonenden, hier zijn 1588 voertuigen gecontroleerd op snelheid op het gedeelte waar 70 mag worden gereden, 24 kregen een bekeuring - en de P.J. Troelstraweg. In totaal zijn 106 bekeuringen uitgeschreven waarvan 73 voor het rijden zonder gordel, een voor een overtreding van de maximumsnelheid, 5 voor mobiel bellen zonder carkit, een voor het ontbreken van APK, voeren van onjuiste verlichting en onjuiste verzekering.

Dokkum: grootschalige verkeerscontrole
In de gemeenten Dongeradeel en Dantumadeel heeft op woensdag tussen 15.00 uur en 22.30 uur een grootschalige verkeerscontrole plaatsgevonden. 31 bekeuringen werden uitgeschreven. Er werden veertien bromfietsen gecontroleerd op vermogen. Hiervan hadden vijf teveel vermogen. Voor de bestuurders zijn bekeuringen uitgeschreven. Ook kreeg een 34-jarige bromfietser uit Dongeradeel een proces-verbaal wegens het rijden onder invloed. De man blies 525 ug/l op het bureau. Hij kreeg een rijverbod van vijf uur. Verder werden 13 bekeuringen uitgeschreven voor het niet voeren van verlichting o.a. eenmaal voor het voeren van zogenaamde funverlichting. De overige bekeuringen waren onder meer voor het niet handsfree bellen, overschrijden van maximumsnelheid, wildplassen en foutief parkeren op een parkeerplaats, bestemd voor een gehandicaptenkaart.

Harlingen: twee jongetjes verdronken
Woensdag omstreeks 15.50 uur kreeg de politie de melding dat een bestuurder van een motorbootje in de Bolswardervaart een kinderlijkje had zien drijven. Hierop is de politie onmiddellijk ter plaatse gegaan. De plaats delict is afgezet, de technische recherche gewaarschuwd en een buurtonderzoek is ingesteld. Het bleek een 5-jarige jongetje, geboren te Mogadishu, te zijn van het nabijgelegen AZC. Uit het onderzoek bleek dat er nog een jongetje verdwenen was, een 4-jarig jongetje, geboren in Mosul en eveneens woonachtig in het AZC. De politie en de bewoners van het AZC hebben hierop uitgebreid gezocht naar het tweede jongetje. Zo zijn in het AZC alle kamers minutieus onderzocht. Toen het jongetje nog niet was gevonden zijn duikers van de brandweer ingezet, vijf hondengeleiders van de Friese politie, een speurhond en twee groepen Mobiele Eenheid. De gehele buurt is doorzocht. Omstreeks 23.00 uur werd het jongetje door brandweerduikers gevonden.

Drachten: inbraak hondenclub
In het weekend is ingebroken in de hondenclub aan de Sportlaan. De deur naar de kantine werd geforceerd en twee ramen werden ingegooid. Gestolen werd een videorecorder. De schade is echter vele malen groter dan de waarde van het gestolene. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Drachten.

Drachten: aanhouding na vernieling ruiten
Dinsdag tussen 21.00 uur en woensdag 08.30 uur zijn aan een woning aan de Zwaluwstraat twee ramen ingegooid. De bewoner, een 36-jarige man, heeft hiervan aangifte gedaan. Tijdens het opnemen van de aangifte rees het vermoeden dat het een valse aangifte zou worden. Hierop is de man aangehouden.

Koufurderrige: rijden onder invloed alcohol
Op donderdag is om 04.00 uur een personenauto staande gehouden omdat deze slingerde. De 34-jarige bestuurder uit Sneek blies op het bureau 275 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van een uur.

Grou: auto te water
Op donderdag is omstreeks 06.00 uur een auto te water geraakt op de Hoflan. De 21-jarige bestuurder uit Burgum kwam met het rechterwiel in de berm en verloor hierdoor de macht over het stuur. De auto sloeg over de kop in de sloot. De automobilist kon op eigen kracht uit het voertuig komen en raakte niet gewond.

Drachten: rijden onder invloed alcohol
Op donderdag is om 02.00 uur een 33-jarige automobilist uit Drogeham staande gehouden. Op het bureau blies de man 255 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van een uur.