THE ECONOMIST

Economist debat over presidentsverkiezingen Amerika

PERSUITNODIGING

The Economist Debate 7: 'Is George Bush adrift from America?'

Donderdag 30 september 2004
20.00 - 21.30 uur

De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

Presidentsverkiezingen Amerika staan centraal in The Economist debat

Amsterdam, 30 september 2004 - Het zevende debat van het internationale weekblad 'The Economist' staat in het teken van de presidentsverkiezingen in Amerika. Aankomende 30 september wordt gedebatteerd over de politieke tegenstellingen tussen de Republikeinen en Democraten onder de titel 'Is George Bush adrift from America?'. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Veel Europeanen zijn bezorgd over de buitenlandse politiek van George Bush, zijn uitspraken als 'axis of evil', zijn afwijzing van het Kyoto-verdrag en zijn vasthoudende unilateralisme. Een groot deel van Amerika zelf lijkt het binnenlandse beleid te accepteren, waarin weinig geld is weggelegd voor lagere overheden en een veel groter verschil bestaat tussen arm en rijk dan in menig West-Europees land. Tenminste één op drie Amerikanen beschouwt zichzelf als conservatief. Ze zijn, net als Bush, voor de doodstraf en tegen wapenbeperkingen; ook gaan ze regelmatig naar de kerk en beschouwen ze de Verenigde Naties als een overbodig instituut. Maar waarom is Amerika zo conservatief? Kan een democratische overwinning in de komende verkiezingen de Amerikanen weer naar het politieke midden brengen? Dit en meer komt aan de orde in het Economist debat in de Rode Hoed te Amsterdam op aanstaande 30 september 2004.

Discussiepanel
The Economist heeft een expertpanel van twee prominente debaters uit het buitenland samengesteld. Republikein John Micklethwait, Amerika redacteur van the Economist en auteur van het in mei 2004 verschenen boek 'The Right Nation: Conservative Power in America'. Daarnaast Democraat Stanley B. Greenberg, voorzitter en CEO van Greenberg Quinlan Rosner Research, auteur van 'The Two Americas: Our Current Political Deadlock and How To Break It' en voormalig adviseur van ondermeer Bill Clinton, Al Gore, Tony Blair en Nelson Mandela. Zij gaan onder leiding van Yoeri Albrecht, redacteur bij Vrij Nederland en expert op het gebied van internationale relaties, met elkaar en met het publiek in debat over de aanstaande verkiezingen in Amerika.

Wereldwijd lezerspubliek
The Economist is een internationaal weekblad met verslaggeving, commentaar en analyses op het gebied van politiek, economie, business, wetenschap en technologie. The Economist heeft een wereldwijd publiek van meer dan drie miljoen lezers, grotendeels werkzaam in de top van het politieke en bedrijfsleven. The Economist verschijnt in een oplage van ruim 900.000 en wordt verspreid in meer dan 180 landen.

INFORMATIE:
Het debat vindt plaats in De Rode Hoed te Amsterdam, op donderdag 30 september aanstaande om 20.00 uur. Het debat wordt in het Engels gevoerd. De toegang is vrij, reservering verplicht: per e-mail naar info@huijskens-istha.nl of per post naar Lalita van Lamsweerde, Huijskens & Istha, Jan van Goyenkade 7, 1075 HN Amsterdam. Voor meer informatie: 020 - 68 55 955.

30 sep 04 09:36