FNV BONDGENOTEN

Rode mannetje op jacht naar veelverdiener

FNV Bondgenoten bindt de strijd aan met graaiende topmanagers. Daarvoor zet de vakbond het rode mannetje in. Die gaat op zoek naar weigerachtige topmanagers die doorblijven gaan zichzelf te verrijken. Op www.rodemannetje.nl heeft FNV Bondgenoten een lijst met de inkomensgegevens van grootverdieners gepubliceerd. 'Het valt niet aan onze leden uit te leggen dat loonmatiging wel voor hun geldt, maar niet voor hun bazen,' zegt Eddy Stam, initiatiefnemer en verpersoonlijking van het rode mannetje. 'Nu het kabinet weigert om de topinkomens aan te pakken maar wel de werknemers op de nullijn wil houden, wordt het tijd om actie te ondernemen.' De bond hoopt dat door de rode mannetje de topmanagers die zichzelf verrijken uit de anonimiteit worden gehaald. Het rode mannetje gaat het land in en zal op een ludieke manier de aandacht trekken. De afgelopen week heeft het rode mannetje bij actiebijeenkomsten in het kader van 'Nederland verdient beter' al zijn opwachting gemaakt met een speciale 'topmanagers-blues'.

FNV Bondgenoten heeft een kleine tweehonderd beursgenoteerde bedrijven laten onderzoeken op de vergoedingen die zij hun toppers uitbetalen. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens uit jaarverslagen. Op de lijst staan, naast de salarisgegevens, ook de percentages waarmee de topinkomens het laatste jaar gestegen zijn. Topman Bennink van Numico is topstijger: hij verdiende in 2003 maar liefst 306,2 procent meer dan in 2002. Topman Bruijniks van Laurus was in 2003 goed voor een stijging van 234,4 procent. Als dit soort exorbitante stijgingen buiten beschouwing worden gelaten is de gemiddelde stijging nog ruim 4 procent. 'Dat staat in schril contrast met de schamele 1,25 procent die de gewone werknemer er maximaal bij heeft gekregen vorig jaar.' Op de lijst met topinkomens wordt onderscheid gemaakt tussen vast salaris, variabel salaris en pensioenkosten. In totaal kostten de topmanagers hun bedrijven gemiddeld 935 duizend euro: 540 duizend euro vast salaris, een variabele beloning van ongeveer 320 duizend euro en 165 duizend euro voor hun pensioen. Topper is T. Ford van de Gucci Group die 3,5 miljoen euro per jaar ontvangt.

Met de publicatie van inkomensgegevens op de website www.rodemannetje.nl hoopt FNV Bondgenoten het zelfverrijken een halt toe te roepen. Stam benadrukt dat er ook bedrijven zijn die pas op de plaats hebben gemaakt, zoals bij de KLM waar men van de bonus afzag. En bij Getronics heeft de raad van bestuur zichzelf onder druk gedragsregels opgelegd die een einde maakt aan de exorbitante beloningen. Maar het zijn helaas uitzonderingen, aldus Stam.

Meer informatie in BM 8 (oktober) en bij:
Eddy Stam, bestuurder FNV Bondgenoten

06-51406011
Nathalie Koopman, voorlichter FNV Bondgenoten

030-2738389

30 sep 04 10:38