Ingezonden persbericht

Basisschool Papendrecht proefschool SchoolDesk-systeem

Veel belangstelling voor nieuw
ICT-concept op De Bovenkruier

Er is landelijk veel belangstelling voor SchoolDesk, het nieuwe ICT-systeem van basisschool De Knotwilg in Papendrecht, locatie De Bovenkruier. Afgelopen week werd de school bezocht door een delegatie van diverse bedrijven en instellingen voor ICT en onderwijs. Onder de belangstellenden waren onder anderen vertegenwoordigers van KennisNet. Zij waren onder de indruk van de prestaties van SchoolDesk.

Knotwilg besteedt de ICT-infrastructuur sinds deze maand uit aan SchoolDesk. SchoolDesk is een innovatief ICT-concept dat beter onderwijs mogelijk maakt. SchoolDesk zorgt voor probleemloze ICT, uitgaand van het revolutionaire idee van de serverloze basisschool.

De Knotwilg, locatie De Bovenkruier, fungeert als proefschool voor SchoolDesk. Deze school gaat SchoolDesk in het schooljaar 2004-2005 uitproberen met 10 systemen.

"We kozen in eerste instantie voor SchoolDesk omdat we de afgelopen jaren veel te maken hebben gehad met inbraken," vertelt docente en ICT-coördinator Louise Kroeze van De Bovenkruier. "Dat heeft ons negatieve publiciteit opgeleverd. Nu zitten de pc's in afgesloten kasten die op de werkbladen zitten vastgeschroefd - een goede maatregel van de gemeente. Maar met de elektronische leerplekken van SchoolDesk hoeft dat niet meer."

Ze vervolgt enthousiast: "Bij SchoolDesk staan er in de klas alleen maar werkstations met communicatiekastjes die verbinding maken met de server. De server staat buiten de school in een zwaar beveiligde ruimte, deze wordt met andere scholen gedeeld. Voor dieven en inbrekers is er bij ons op school dus straks niks meer te halen. De werkstations zijn namelijk niet los te gebruiken."

"SchoolDesk biedt bovendien een complete oplossing voor de ICT en maakt via de Smartcard gedifferentieerd onderwijs beter mogelijk. We hebben nu tien werkplekken staan en mogelijk wordt straks de hele school ingericht met dit innovatieve ICT-systeem."

Het centrale idee achter SchoolDesk is de serverloze basisschool. In de klas komen gehuurde werkstations met netwerkkastjes (thin clients). Die kastjes communiceren via een hoogwaardige verbinding met een centrale en door meerdere scholen gedeelde supercomputer (server). Zo kunnen de kosten worden verlaagd, terwijl de scholen toch beschikken over de modernste technologie.

De bijgeleverde Smartcard maakt bovendien onderwijs op maat mogelijk. Met deze kaart krijgen leerlingen toegang tot alleen voor hen bedoelde informatie op de server. Zo krijgen ze precies de juiste leerstof aangeboden.

Leerlingen kunnen met de Smartcard eenvoudig inloggen, ook van thuis uit of bijvoorbeeld vanuit het ziekenhuis, dus het gebruikersgemak is erg groot. Bovendien hoeven gebruikers van leerlingvolgsystemen door de Smartcard de leerlingengegevens maar één keer in te voeren.

SchoolDesk kan perfect worden toegepast binnen 'het nieuwe leren', maar is door de modulaire opzet ook heel geschikt voor scholen waar op reguliere wijze wordt lesgegeven. Het innovatieve SchoolDesk-concept biedt in elk geval de ideale setting voor stimulerend en inspirerend onderwijs. In het basisonderwijsveld is dan ook enthousiast gereageerd op de komst van SchoolDesk.

SchoolDesk is ontwikkeld in samenwerking met de toonaangevende partners: Citrix, Microsoft, Cisco Systems en Hewlett Packard.

Einde



Ingezonden persbericht